Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.7℃ | lebić 1.8 m/s
12. travnja 2024. 16:31
Foto Goran Mehkek/CROPIX  

Izjava dana: Vrijeme je da se uozbiljimo

PODIJELI

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU organiziralo je u Opatiji konferenciju pod vrlo inventivnim nazivom “Dani regionalnoga razvoja i fondova EU”, a glavni govornik bio je, vrlo iznenađujuće – premijer Andrej Plenković.

Iskoristio je predsjednik vlade i vladajuće stranke to vrijeme za puno samohvale, spominjao je Schengen, Eurozonu, upotrijebio i novu sintagmu, za koju smo uvjereni da ćemo je još čuti – “moderni suverenizam“, ali iz mora bisera smo ipak izvukli spominjanje demografije:

“Sada je do nas da nam država i društvo bude što kvalitetnije, da se suočimo ozbiljnije s velikim izazovom pada prirodnog priraštaja, demografskim deficitom koji postaje suštinski strateški problem hrvatskog naroda i društva i gdje moramo koristiti sve dobre prakse i mehanizme kako bismo barem usporili negativne trendove s kojima se suočavamo”.

Sada je vrijeme da se suočimo ozbiljnije? Nakon što smo u tri desetljeća postojanja moderno suverene hrvatske države izgubili preko 900.000 stanovnika? Devetsto tisuća. Od toga gotovo polovica u zadnjih deset godina.

A to ozbiljnije će vjerojatno biti još malo priča o pomoći obiteljima s više djece ili slična neka revolucionarna ideja. Možda rad nedjeljom, možda i zabrana pobačaja, tko zna što je to “ozbiljnije“ što nas čeka.

Poštena prilika za sve i prekidanje koruptivno uhljebničkog sustava partitokracije vjerojatno neće doći na red još neko vrijeme. Na koncu, da nas ima milijun više, one suhoparne brojke kojima se premijer voli hvaliti bi bile puno gore.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.7℃

SW 1.8m/s

33%

1025.8hPA
  Vrijeme oko 17h:
25℃
Sub
25℃
Ned
24℃
Pon
20℃
Uto
20℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno