Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
16. lipnja 2024. 23:46
Michael Jackson voštani
Photo by Mathew Browne on Unsplash  

HIT DANA: Pjesma i album koji su promijenili glazbu

PODIJELI

Hit današnjeg dana je možda zapravo i hit jučerašnjeg dana. Naime, povod je izdavanje albuma, a povijesne knjige malo se razmimoilaze po pitanju ovog albuma. Naime, Wikipedia i dio izdanja iz tog doba navode kako je dan izdavanja 30. studeni 1982. godine, dok dio medija navodi današnji datum. Vjerojatni razlog je ondašnji način izdavanja, gdje bi radio-stanice dan prije dućana dobile albume i krenule ga puštati. Mi smo, jasno, zauzeli stav da je bitno kad je otišao u prodaju, radio postaje danas nemaju važnost kao nekad.

A albvum je “Thriller” od Michaela Jacksona, uradak koji je promijenio pop glazbu. Ma, zapravo, zbog uvođenja glazbenih spotova kao nečeg bitnog, promijenio je doživljaj cjelokupne glazbe. Drugi je ovo najprodavaniji glazbeni uradak svih vremena i prvi album po prodaji. Zanimljivo, ispred se smjestili samo Greatest Hits od Eaglesa, dobar je to bend, ali ovaj podatak me ipak uvijek iznenadi. A koliko su moderna vremena “ubila” glazbenike svjedoči podataka da je na toj listi najprodavanijih albuma u povijesti najbolje plasirani iz 21. stoljeća na 45. mjestu. Radi se o Adele i “21“, zanimljivo. Doduše, sad sam malo jeftini novinar, ima ispred nje nekoliko albuma koji su u 2000. izdani, ali formalno to nije 21. stoljeće, ono je počelo 1. siječnja 2001. godine. I da ne bude zabune, EminemovThe Marshall Mathers LP” kao najbolje plasirani iz 2000. godine je na 30. mjestu, i dalje dokazuje poantu.

Uglavnom, hit dana je najbitnija pjesma s tog albuma, “Billie Jean“. Najbitnija jer je uživo izvedba u TV emisiji baš nje poslužila Jacksonu za kultni moonwalk, nakon čega je publika poludjela i zapravo od Thrillera napraviola to što danas jeste, zasigurno jedan od pet najbitnijih albuma u povijesti moderne glazbe. Dakle, Billie Jean:

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
23℃
Čet
25℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno