Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.4℃ | bura 3.1 m/s
29. svibnja 2024. 00:21
Foto hajduk.hr  

Jedna zanimljivost s dvoboja Hajduka i Varaždina – edicija nihilizam

PODIJELI

To nije baš ono što sam očekivao“, rekao je u jednoj epizodi Daddy Pig, otac od Peppe. Tako nekako su se osjećali i svi navijači Hajduka sinoć, nisu ništa očekivali od meča, ali svejedno nisu očekivali ovo. No, hajdemo…

Prva i jedina zanimljivost je da je ovo gotovo pa sigurno najlošija utakmica Hajduka ove sezone, a nije da nije bilo svega i svačega. Zapravo je teško uopće započeti s nabrajanjem što je bilo loše, možda onda najbolje krenuti kornološki.

Pa tako prije utakmice se doznaje iz postave da nema uopće Mikanovića, Sahitija i Dialla. Nigdje nije službeno pojašnjeno zašto, još jedna falinga odnosa s javnosti kluba. Sve da nekakva transparentnost i odnos prema navijačima nije u filozofiji kluba bilo bi pristojno najaviti ovakvu činjenicu. Obično presice dan prije susreta služe za to. Ovako je došlo do kakofonije, zbog koje je Mikanović nakon susreta imao i ispad, jer se svašta pisalo, mogu ga čak razumjeti.

A onda postava… U nedostatku ikakvog lijevog beka (Melnjak i Hrgović ozlijeđeni, Diallo nešto) tamo ide Sigur, a Moufi koji je početkom ove polusezone krpao tu poziciju ide na desnog. A onda da se u potpunosti ubije lijeva strana ekipe, Brekalo je nakon dvije odlične utakmice na desnoj strani vraćen na tu lijevu. Ivanković je bio u stožeru Karoglana, koji nikako nije uspio ukalupiti vanserijskog Brekala na tu lijevu stranu. Zašto je onda postojala nada da će se to jučer napraviti, stvarno nije jasno.

Onda još jedna stvar. Da sam sportski direktor Hajduka, eliminacijsko pitanje u intervjuu s trenerom bi bilo smatra li da na prednjim veznim pozicijama Hajduk može igrati s Pukštasom i Kalikom, pa makar iz njih na zadnjem veznom bio Rodrigo Hernandez Rodri. Ukoliko bi odgovorio “da“, ispao bi iz mogućnosti za tu poziciju, sve da se zove Jurgen Klopp. Hajduk jednostavno ne može i ne smije igrati bez kombinatornog igrača na mjestima osmice. To je jučer dovelo do toga da u sredinu ulaze Benrahou i Brekalo, geometrija igre je u potpunosti bila zbrčkana, na stranama Hajduk nije postojao i sve da su igrači bili na visokoj razini teško bi probili blok Varaždina.

A nisu bili na visokoj razini. Intenzitet igre bio je takav da bi se moglo reći da bi i za trening bio lagan. U današnjem nogometu ni niželigaša ne možeš pobijediti ako se zajebaješ i šetkaš po terenu. Nedopustivo je da igrači onako ležerno ulaze u dvoboj, koliko god praktički bio nebitan. Bitan je zbog glava, psihologije, a u krajnjoj liniji zbog 12 tisuća navijača koji dođu i na tako nebitnu utakmicu.

I unatoč svemu do sada napisanom, prvi dio je bio manje loš od drugog. Krovinović je dobro odradio defanzivnu rolu na šestici, Pukštas je jedini bio na nivou s trkom, prvih dvadesetak minuta i Kalik je u nekoliko navrata pokazivao živost, Sigur se očekivano snašao i na lijevom beku, još ga na golmanskoj poziciji treba isprobati. Sve u svemu loše, ali onda je došao drugi dio i ono da i od lošeg može gore.

Svi su mislili da će biti bolje, ušli su Kalinić i Perišić, doduše Perija opet na lijevog beka. Pomalo svetogrđe, a vidjelo se i da je njega dodirnula jučerašnja učmalost, najlošija partija otkad je u Hajduku, iako je dionicu počeo s jednim prodanim tunelom. Prvih desetak minuta djeluje kako je moguće da se nešto i promijeni, a onda trener Ivanković u 62. minuti povlači potez kojim je do kraja ubio Hajduka. Izlaze Kalik i Krovinović, koji su trkom i postavljanjima bar nešto defanzivno radili. Ulaze Kleinheisler koji je u potpunosti van forme i Odjidja koji jednostavno više ne može trčati. Iz njegove pogreške i dolazi do gola, a tragično je da Hajduk do kraja nije upao u ozbiljnu priliku za izjednačenjem. Odjidja može igrati na zadnjem veznom samo ako uz sebe ima Gattusa u najboljim danima, ili u Hajdukovim omjerima Skoku ili Andrića na vrhuncu njihove karijere.

Jedan prodor Brekala, s desne strane gdje je napokon završio u drugom dijelu i udarac Pukštasa glavom s desetak metara. Sva ofenziva Hajduka je te dvije akcije. U prvoj je Kleinheisler zakasnio na drugu stativu gdje je samo trebao ubaciti loptu u gol, kod druge je bio jedini lijep moment susreta, kad je mladi Durdov poslao svog čuvara po ćevape i centrirao Pukštasu.

Kazao je trener nakon utakmice da se svi moraju preispitati nakon ovakve utakmice, ali kasno je sada za preispitivanja, a i navijačima ih je dosta. Nije nogomet toliko kompliciran koliko treneri Hajduka žele to pokazati. Postaviš neke osnove i daš motiva igračima za koje se zna da znaju igrati, jer je bilo dvoboja u kojima su to pokazali. Ivankoviću nije lako, upao je u kašetu brokava i sad je na njemu da je iznese do kraja sezone, ali ne može to ni njega ekskulpirati za neke stvari.

Jezovita utakmica za gledati ako ste navijač Hajduka. Ma čak i ako ste neutralni, nije ni Varaždin igrao atomski nogomet, zapravo je to neutralcima bilo mučenje, a ne gledanje nekog sporta. Ne igra se za nikakvu poziciju, ali jebemu sve, dajte malo života do kraja…

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

19.4℃

NE 3.1m/s

61%

1014.7hPA
  Vrijeme oko 2h:
19℃
Čet
19℃
Pet
20℃
Sub
18℃
Ned
20℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno