Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 21:32
Foto: Ante Cizmic / CROPIX  

Pregled nedjelje: Globalno zatopljenje, EU fondovi i neuništivi HDZ

PODIJELI

Nedjelja je u Dalmaciju vratila sunce, uz uobičajenu buru nakon dva dana kišovitog vremena, a prognoza kaže kako nam slijedi još jedan natprosječno topao mjesec. Utjecaj čovjeka na klimu je odavno prešao normalne granice, i jasno je da nas čekaju još mnogi ekstremi što se vremena tiče, ali imamo mi važnijeg posla, tko će se baviti činjenicama?

Činjenice su često u neskladu s onim što političari pričaju, pa tako u zadnje vrijeme Plenković i njegova ekipa odašilju poruke o vrhunskom korištenju EU fondova, a činjenice ih, kao i obično demantiraju.

Naime, iako je Hrvatska doista počela koristiti nešto više fondova nego prijašnjih godina – i dalje smo u donjem dijelu tablice što se iskorištenosti fondova tiče, a puste milijarde koje ostaju neiskorištene nam nasušno trebaju za razliku od Švedske ili Španjolske koje nam trenutno gledaju u leđa.

Jer imamo valjda najgoru željezničku infrastrukturu u Europi, jedan od najsporijih interneta, a lova nam treba i za obične stvari poput izgradnje vrtića. Dakle ne pričamo o povlačenju fondova za unaprjeđenje već vrhunski uređenog švedskog društva, nego o izgradnji osnovnih infrastrukturnih sustava.

Ono što je zadnjih dana zaokupljalo pozornost javnosti je i dolazak europske tužiteljice u Zagreb, jer naravno da se kod nas i ta lova pokušava koristiti za stvari kojima nisu namijenjene, pa je već nekolicina ministara odletjela i suočava se s ozbiljnim optužbama vezanima uz to.

Ipak, usprkos svemu tome, HDZ-u je po novim anketama – popularnost porasla nakon što je dva mjeseca rejting išao prema dolje.

I nije nas iznenadilo, da parafraziramo Špacu Poklepovića – nema tog atributa u hrvatskom jeziku koji bi opisao taj sentiment kojeg Hrvati imaju prema svojim najgorim predstavnicima općenito.

Polako s naslovnica odlazi Ina, one ministre koji su prije koji mjesec izletjeli iz vlade gotovo nitko više i ne spominje, sad će adventsko vrijeme, počet će i svjetsko prvenstvo u nogometu, nema nikih problema.

Da se barem jedan skandal i tragedija ne zaborave, brinu se iz HND-a, u Splitu su se okupili i još jednom podsjetili na slučaj Vladimira Matijanića, obećavši javnosti da neće prestati pričati o tom slučaju dok se krivci ne kazne.

Problem je što svi znamo stvarne krivce, znamo tko nam je uništio sustav u državi i zbog čega i koga ništa u ovoj zemlji ne funkcionira tako da je u službi građana, već tog samodostatnog “sustava“ koji je svrha samome sebi, a čak i da netko na nižoj razini bude (zasluženo) kažnjen, stvari će ostati iste dok se ne promijeni cijela paradigma.

A neće, jer ova ekipa je u zadanim uvjetima jednostavno (da parafraziramo još jednom dragog Špacu) – neuništiva.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno