Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 23.6℃ | bura 4.0 m/s
2. listopada 2023. 12:25
Glasnogovornik Vlade u šetnji trgom javnosti nepoznate ugroženosti Foto: Goran Mehkek / CROPIX  

Pet riječi koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost

PODIJELI

Trenutačna vlast polako ali sigurno odvlači Hrvatsku lagano u autoritarnost, društveni sustav smislen za stvaranje kulta vlasti, kojim se prokušanim metodama stvara kult vlasti i države, najčešće eksponiran kroz jednu osobu. Autoritarni sustav na korak je do autoritarizma, koji je pak na korak do diktature, tu se još samo nekoliko stvari mora posložiti. Za plastični primjer autoritarizama ne treba ići daleko, samo prijeći Dravu i ući u Orbanovu Mađarsku. Reći će neki da je ovo možda malo pretjerano i depresivno, ali tako su se mnogi prije 14 mjeseci smijali navodima kako će Rusija izvršiti agresiju na Ukrajinu.

Novi kotačić u tom stroju smišljenom za napraviti što veću razliku između stoke sitnog zuba i aristokracije je odbijanje MUP-a da GONG-u i njihovim suradnicima iz NGO sektora navedu kako glasi nova sigurnosna procjena Markova trga. Koji je nakon napada onog luđaka na policajca 2020. godine faktički zatvoren za ozbiljnije javne prosvjede. Jer, kao, terorizam. No, prošlo je dovoljno vremena i SOA je napravila novu sigurnosnu procjenu, koju je proslijedila MUP-u. Koji je pak odbija objaviti, jer eto, nacionalna sigurnost. Da se razumijemo, ocjena razine ugroženosti je jedna riječ te MUP odbija javnosti navesti jednu od ovih pet riječi: niska, umjerena, značajna, visoka, neposredna. Jer, eto, kad bi se navela jedna od tih pet riječi, nacionalna sigurnost bila bi ugrožena.

Radi se, kad se skine koprena klasične političke gluposti, o vjerojatnom ostavljanju mogućnosti zabrane okupljanja na Markovu trgu. Ide predizborna godina, PR-ovski nikad nije dobro da ti u to doba pod pendžere dođu pjevati ružne stvari, pa tajnost sigurnosne procjene u takvoj situaciji omogućuje široku primjenu zabrane demokratskih instrumenata. Ukratko, što vi imate raditi na Markovu trgu…

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

23.6℃

NE 4.0m/s

29%

1024.3hPA
  Vrijeme oko 11h:
25℃
Uto
25℃
Sri
23℃
Čet
23℃
Pet
23℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno