Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 10.3℃ | bura 3.6 m/s
7. prosinca 2023. 14:19

Napad na Beč naznaka promjene terorističke taktike?

PODIJELI

Četvero ljudi je do sada preminulo kao posljedica terorističkog napada koji se u ponedjeljak navečer dogodio u Beču. Službene informacije govore kako su počinitelji radikalni islamisti, koje se povezuje i s ISIS-om.

Koliko je za sada poznato, napadači su na nekoliko lokacija započeli sinkronizirani napad automatskim puškama i pištoljima, a neki od njih su oko sebe imali i eksplozivne pojase. No, čini se kako niti jedan nije bio aktiviran. Austrijanci su na teren odmah poslali Cobru, specijalnu jedinicu Ministarstva unutarnjih poslova te WEGA-u, bečku specijalnu postrojbu federalne policije, koje su bile zadužene za obračun s teroristima. Primjenjujući očigledno unaprijed zadani protokol. Na ulice je za osiguranje objekata i javnog reda poslana i vojska, rješavajući time policiju tog zadatka. Austrija je, iako do sada nije bila na meti terorizma, čini se ipak unaprijed bila pripravna za ovakav crni scenarij.

Ono zabrinjavajuće za svijet svakako je podatak da islamistički teroristi šire svoje mete. Do sada su uglavnom metom bile države koje prednjače u borbi protiv islamizma, dok je Austrija neutralistička država, koja uopće nije u NATO-u i do sada se ničime nije isticala u odnosu prema radikalnom islamu. Nepredvidivost meta jedna je od ogromnih prednosti terostičkih ćelija, a ovim izo+borom zasigurno će natjerati i mnoge države da pojačaju svoje sigurnosne mjere.

Druga zabrinjavajuća stvar svakako je činjenica da se zaredalo nekoliko napda diljem Europske unije u posljednjih desetak dana. Iako za sada nema nikakvog dokaza o povezanosti skupina koje su napade izvodile u Francuskoj i Austriji, ne može se isključiti činjenice da su vremenski koordinirani bili s trećeg mjesta. Što ostavlja mogućnost da Beč nije posljednja meta napada.

Sigurnosne mjere je, kako neslužbeno doznajemo, pojačala i Hrvatska. Sigurnosne službe obrađuju informacije, a navodno je i pojačana granična kontrola prema Sloveniji, zbog mogućnosti da se još neulovljeni napadači iz Beča tom tresom pokušaju izvući iz Austrije.

PODIJELI

Vezane vijesti

Odgovori

Search

Follow Us

Split

10.3℃

NE 3.6m/s

39%

1017.0hPA
  Vrijeme oko 13h:
13℃
Pet
11℃
Sub
12℃
Ned
10℃
Pon
11℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno