Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 22.2℃ | bura 2.7 m/s
28. svibnja 2024. 21:04
Foto: Thomas Evans on Unsplash  

U-stav? Usta-v? U-st-av?

PODIJELI

“Ustav je iznad građana, predsjednika Republike, Ustavnog suda, Sabora i Vlade. Dakle, Ustav je iznad svih.”

Kaže (prema navodima u medijima) predsjednik Sustavnog uda M.(R.)Š.(Č).

Hvala Mu na ovom prosvjetljenju. Meni je već 30+ godina u glavi izreka da je iznad Sabora samo Bog. Predsjednik Sustavnog uda je obznanio da je Ustav iznad svih. Samo Ga molim pojašnjenje je li Bog ovom Njegovom objavom deložiran ili On, kao predsjednik Sustavnog uda, sjedi slijeva Ocu (jer znamo tko mu sjedi zdesna).

Ustav je, koliko me pamćenje služi, donio Sabor. A Sabor koji je izglasao Ustav su, koliko znam, izabrali građani. E sad, kako je Ustav iznad svih koji su ga donili, to mi je misterij. Još kad pomislim na to tko ga je navodno pisao…

Ali Ustav je i iznad Sustavnog uda. Pa bi ga i njegov predsjednik mogao tu i tamo pročitati. Iz njegovih bi se izjava, naime, dalo iščitati (sinonimi: razabrati, zaključiti, nazrijeti) da je, umjesto čitanja Ustava Republike Hrvatske, pogledao istoimeni film.

“Na komentar stranog novinara kako se stvara dojam da se ovakvom odlukom utječe na političke pregovore u formiranju većine, odnosno da se Ustavni sud miješa u političke procese, ponovio je kako je ovo bio zadnji dan kada je Ustavni sud mogao reagirati, da su procijenili da bi ranijom reakcijom utjecali na volju birača te da su u upozorenju rekli sve”, navode mediji.

Sustavni ud je, odnosno Prosvjetitelj uz grupicu istomišljenika, UNAPRIJED proglasio neustavnim nešto što će se možda dogoditi, a možda i neće. Pa ni HNS neće unaprid proglasit prvenstvo nevažećim ako ga kojim slučajem jedne godine osvoji Hajduk!

Sustavni ud nije reagirao na ruganje njegovoj odluci o neustavnosti izbornih jedinica poput pripajanja Šolte IX Izbornoj jedinici. U kojoj je HDZ s partnerima dobio cca 40%, a SDP s partnerima cca 20% glasova. Dok je na Šolti SDP s partnerima dobio cca 40%, a HDZ s partnerima cca 25% glasova.

Sustavni ud nije reagirao na ignoriranje njegove 7 godina stare odluke po kojoj je novi “Zakon o pobačaju” trebao biti donesen prije pet godina.

“Dvogodišnji rok za to istekao je u veljači 2019. i tim je povodom predsjednik Sabora Gordan Jandroković dopisom informirao Ustavni sud da je »prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje« te da »donošenje novog zakona nije bilo moguće«. Ujedno je izvijestio Ustavni sud da je »Vlada, kao jedan od ovlaštenih predlagatelja, pokrenula niz aktivnosti s ciljem buduće pravne regulacije navedenog pitanja«”.

Citat je iz Novog Lista 11. svibnja 2022.

Ako je Ustav (U-stav? Usta-v? U-st-av?) zbilja iznad svih, zašto je predsjednik Sustavnog uda M.(R.)Š.(Č)., uz potporu šačice istomišljenika, UNAPRIJED reagirao na nešto što će se možda dogoditi, a možda i neće, a nije reagirao kad se nije dogodilo nešto što se prije pet godina moralo dogoditi, a nije? Zašto nije reagirao kad je Šolta voljom Velikog Vođe pripojena izbornoj jedinici sa sjedištem u Zadru?

Evo zašto. Članovi Sustavnog uda biraju se dvotrećinskom većinom u Saboru. Dakle, trgovinom HDZ-a i SDP-a. Bez koje bi to bila nemoguća misija. Pa su ispregovarali i, recimo, da bivša žena jednog bivšeg premijera uđe u Sustavni ud u paketu s navodnim silovateljem.

Nisan član Hajduka. Imam doma negdi iskaznicu iz vrimena dok još nisan ni zna za sebe. Nisan ni dioničar. Ne zato šta ne bi tija bit ni zato šta u tome vidin išta loše. Novinar san. Sportski novinar. I, iako mi predsjednik Sustavnog uda vjerojatno ne bi ni rič reka, bija bi u sukobu interesa dok radin ovaj posal. Ako Bog da da doživin penziju, učlanit ću i sebe i ženu. I dici ću platit članarinu ako budu tili, već su dovoljno stari da sami odluče.

Ne zato šta san se rodija dan prije Hajduk-Bor 4:0 četiri kola prije kraja prvenstva 70/71 i prekida šesnaestogodišnjeg čekanja na titulu prvaka. Pa san to iz Starog rodilišta (koje je danas već Prastaro) vjerojatno gleda. Ni zato šta san 2001. bija u Varaždinu na prekidu šestogodišnjeg čekanja, koje se onda činilo ka šezdesetogodišnje.

Nego zato šta bi volija da Hrvatska ima Hajdukov Kodeks umisto ovog Ustava i Hajdučku zajednicu umisto ovog Sustavnog uda.

Ako u ovom tekstu ima ičeg disleksičnog, posljedica je koronavirusa koji mi je žena iz KBC Split donila doma na Staru godinu 2020. Često riječ “protiv” napišen “proitv” pa mi je možda umisto “Ustavni sud” izašlo “Sustavni ud”. Koji mi svejedno može sustavno p…..t ud (napisa bi veliko U, ali bi laga).

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

22.2℃

NE 2.7m/s

51%

1013.4hPA
  Vrijeme oko 23h:
19℃
Sri
19℃
Čet
20℃
Pet
20℃
Sub
20℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno