Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
17. lipnja 2024. 00:28
Desinec Foto FB  

Ministar Davor Božinović odbija javnosti pokazati izvještaj o pucnjavi na Desincu

PODIJELI

Ministar policije Davor Božinović pomalo i očekivano je unutarnju istragu oko događaja na odmorištu Desinec, kad su policajci otvorili vatru na Hajdukove navijače, proglasio službenom tajnom te je faktički zabranio za javnost.

Kako se ističe u novom Nacionalu, od MUP-a je zatraženo završeno izvješće o ovom događaju, ali je stigla odbijenica s potpisom ministra Božinovića. Pri tome, asistenciju mu je pružilo Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, čije je neobvezujuće mišljenje uzeto kao relevantno u ovom slučaju, jasno jer paše policiji i Božinoviću. ukratko, njihov je zaključak kako pravo javnosti da zna u ovom slučaju nije dovoljno te je stavljena klasifikacija tajne jer bi otkrivanjem “potencijalno mogla nastupiti šteta u djelovanju i izvršavanju zadaća MUP-a”. Kakva šteta u djelovanju i izvršavanju nije pojašnjeno, nije se osjetila potreba za time. Napomenimo kako je iz MUP-a prvih dana javno komunicirana inforacija da će se javnost upoznati sa svim detaljima ove istrage.

A zašto je očekivano da je stavljena oznaka “ograničeno“? Pa jer bi javno otkrivanje ovog dokumenta pokazalo koliko su uopće interne istrage policije efikasne, koliko se uopće temeljito vode i uzimaju li se u obzir bilo čija svjedočenja osim onih policijskih.

Napomenimo da je u policijskom puškaranju kod Desinca 21. svibnja ranjeno službeno četvero ljudi, a neslužbeno je bilo najmanje sedam propucanih. Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici još uvijek provodi izvide povodom policijskih postupanja tu noć.

Napomenimo i još jednu stvar. Damir Petranović, novinar koji je tražio izvješće, za Trafiku je potvrdio kako će ići dalje s traženjem ovih podataka. To znači podnesak povjereniku za informiranje, Upravni sud, a u konačnici možda i Ustavni sud, koji je već morao imati jednu intervenciju u ovaj slučaj. Tako da MUP-u njihova odluka da je njihova istraga tajna možda ipak ne prođe na kraju.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Uto
25℃
Sri
26℃
Čet
23℃
Pet
25℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno