Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.3℃ | bura 1.7 m/s
25. svibnja 2024. 06:04
Photo by Sumit on Unsplash  

Mediji objavili policijsko razmjenjivanje poruka tijekom migrantske krize

PODIJELI

U suradnji Lighthouse Reporta, Nove TV, Telegrama, ORF-a i Spiegela objavljene su whatsapp poruke unutar vodećih ljudi policije tokom 2019. i 2020. godine, iz kojih je vidljivo što su sve radili s migrantima, kao i kako su postupali s novinarima.

I iako djeluje dosta dobro, zapravo nema ništa spektakularno u otkrićima, tko god ne misli da je bilo svega i svačega prilikom vrhunca migrantske krize ili je slijep ili ksenofob. Također, to što među sobom pričaju o odbijanjima da novinarima dopuste pristup granici nije ništa novo, čitav represivni aparat je u mandatu AP krajnje zatvoren prema javnosti. Autoritarni sustavi hoće to tako.

Možda s pozicije sigurnosti se čovjek može zapitati je li nam vrhuška u policiji malo needucirana, pa ne zna da whatsapp nije najsigurnija komunikacija. Oni koji drže do sebe koriste Signal, koji je i mnogo teže probiti, ali i screenshotati, što je dovelo do objave u ovom slučaju. Što doduše sugerira kako je izvor u konačnici netko od 31 sudionika u grupi.

Najzanimljivije od svega u ovom slučaju je reakcija javnosti. Jer, teško se oteti dojmu kako neki koji su nakon snimki s Desinca iz svibnja prošle godine govorili kako su navijači dobili što su tražili sad se skanjivaju nad postupcima s migrantima. Istovremeno dosta onih koji su se gnušali reakcije policije na tom odmorištu lani sad će s ravnodušeljem kazati kako ih boli briga što su policajci radili migrantima.

U svoj svojoj needuciranosti demokratskim procesima dopuštamo sustavu da ode prema autoritarnosti bez nekih većih posljedica. Jer zapravo, malo tko u ovoj državi gleda opće dobro, zabetonirani smo u neke sebične okvire i boli nas briga kako je drugima. Dok je tako, represivni aparat će raditi ono što stoljećima radi na ovim prostorima. Raditi po svome, tu i tamo dati vam malo rebrima i imate biti kuco.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

19.3℃

NE 1.7m/s

52%

1017.2hPA
  Vrijeme oko 5h:
17℃
Ned
19℃
Pon
17℃
Uto
17℃
Sri
17℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno