Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 11.0℃ | bura 3.7 m/s
25. veljače 2024. 08:25
Photo by Claire Anderson on Unsplash  

Balkanska posla i američki Vrhovni sud

PODIJELI

Ljudi smo, dogovorit ćemo se” uobičajeni je moto na ovim prostorima. No, nekako bi čovjek, do prije nekog vremena, mislio da je tako nešto nemoguće na razinama američkog Vrhovnog suda. Najviša sudska, ali i ustavopravna razina američkog sustava slovila je kao institucija integriteta, jer tako mora biti, ako želite imati ustanovu s tolikom moći.

A onda je jutros ProPublica objavila istraživački tekst kojim je pokazala da bi se konzervativni sudac Clarence Thomas savršeno uklopio u ove krajeve. Čovjek je ne godinama, nego desetljećima sasvim solidno živio na grbači republikanskog donatora Harlana Crowa, teksaškog milijardera koji se obogatio nekretninskim poslovima.

Dakle, ono što je ProPublica uspjela doznati kroz nekoliko mjeseci istraživanja, sudac Vrhovnog suda sad već desetljećima besplatno ljetuje na imanju u vlasništvu Crowove tvrtke. Radi se o lokalitetu na kojem noć košta preko 2.500 dolara, a Thomas je doslovno svako ljeto unazad 20 godina proveo tamo. Avionski letovi nešto su posebno, istraživački portal naveo je kako je sudac u najmanje pet puta koristio bogatašev privatni avion za svoje osobne potrebe. Prema projekcijama, svaki takav angažman zrakoplova sudac bi u redovnim uvjetima platio 70.000 dolara. Neisplativo za njegovih niti 300 tisuća dolara godišnje plaće.

Kod običnih Amerikanaca najvjerojatnije će najviše polemike izazvati Thomasovi odmori na Crowovoj megajahti. Direktne dokaze imaju za putovanje na indonezijski arhipelag, dok posredne dokaze imaju za najmanje još dva takva slučaja, od čega je jedan na grčkim otocima. Svaki takav odmor u tržišnom aranžmanu izašao bi više od Thomasove godišnje plaće. I za kraj, kao ona višnja na tortu, Crow mu je onako usput poklonio i izdanje Biblije koje se procjenjuje na oko 19 tisuća dolara vrijednosti. Napomenimo, sve ovo pobrojano je samo ono za što je ProPublica imala dokaze, a najbitniji moment je da sudac Vrhovnog suda ništa od ovog nije prijavio na kraju godine, iako je imao zakonske obveze.

Vrhovni sudac za sada se nije oglasio oko svoje sklonosti luksuzu koji mu netko drugi omogućuje, a Crow je u pisanom obliku ProPublici naveo kako je Thomas njegov prijatelj te da nikad na ništa nije utjecao. Što se sad mora vjerovati na riječ. Bitno za znati, Thomas i Crow nisu prijatelji “od rođenja“, već su se upoznali nakon što je Thomas već posao član Vrhovnog suda. Uglavnom, čini se da sklonost luksuznom životu na nepriličan način nije samo balkanska specifičnost. I američki konzervativni suci vole dobru jahtu. Equal Justice Under Law stoji na zgradi Vrhovnog suda. Justice može equal, kao, ljetovanja bogami ne.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

11.0℃

NE 3.7m/s

73%

1010.2hPA
  Vrijeme oko 7h:
10℃
Pon
10℃
Uto
12℃
Sri
14℃
Čet
12℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno