Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.6℃ | lebić 4.8 m/s
14. lipnja 2024. 14:57
Foto: Darko Tomas / CROPIX  

Klarić: Traje topnička priprema za prijevremene izbore

PODIJELI

HDZ je pojačava programe koji mogu ići pod socijalna davanja, što je svakako zanimljivo u ovo krizno doba. Posljednji potez je najava školskih obroka za sve osnovoškolce, što neće biti malen izdatak u proračunu. A dodatno će se zakomplicirati kad se spozna da dosta škola po provinciji nema uvjete za kuhinje, što će dodatno dignuti troškove, pogotovo na startu. To je tema za jednu drugu priču, tu su pogotovo u problemima škole iz malih dalmatinskih gradova koja skoro pa tradicionalno nemaju kuhinje i blagovaonice.

U jeku su i pregovori s javnim službama, ponuda je države navodno takva da je iznad onog za što su se sindikati namjeravali boriti, bar što se tiče novca. Krajnje čudna situacija, pregovori bilo koje vlade i sindikata obično ne idu tim tijekom, na novcu se obično najviše lome koplja. Uz sve to, tendencija je da HDZ-u rejting opada, a ne može se vidjeti gdje je kraj tome. Sve ovo navodi na jedno pitanje, spremaju li nam se uskoro izvanredni izbori.

Upitali smo to Jasmina Klarića, novinara i urednika na Telegramu, koji je specijalizran baš za politička pitanja, a u Trafici cijenimo njegovo mišljenje, zbog više razloga.

Mogućnost izbora stavio bih na, možda, 49 posto. Sve što ste naveli, plus skori ulazak u eurozonu i Schengen, pa još i napadi na oporbu kao strane igrače i portretiranje HDZ-a kao proukrajinskog, a oporbe kao proruske, već ozbiljno miriše na kampanju.
S druge strane, rejting HDZ-a ne osjeća se baš najbolje u zadnje vrijeme i veliko je pitanje s kim bi uopće mogli složiti većinu nakon izbora. Naposljetku, Plenković se dosad nije pokazao kao čovjek sklon hrabrim i riskantnim političkim potezima. Iako je proljeće 2023. godine vjerojatno prilika za HDZ da maksimizira svoj izborni rezultat, radi se o riziku u kojem je na kocki još godinu i pol posve neometanog obnašanja vlasti
, kaže nam Klarić.

Ovdje možda moramo razjasniti dio izjave. Naime, ono Plenkovićevo tajnici da spremi razrješenja MOST-ovih ministara iz Vlade možda bi se u nekoj situaciji čak moglo smatrati hazarderskim potezom Andreja Plenkovića. Ali ne i u hrvatskim uvjetima, premijer i čelnik HDZ-a dok je to radio znao je da će HNS prijeći na njegovu stranu.

Morali smo Klariću postaviti i dodatno pitanje. Naime, iako spomenuti rizik za godinu i pol postoji, činjenica je da i rejting HDZ-a vjerojatno neće ići gore u tom razdoblju. Također, tu je i teret istrage oko Ine, koja neopisivo čini nervoznim vrh izvršne vlasti, teško dokučiv svakome izvan tog kruga. Ravnateljica Vanja Marušić i čitav USKOK za sada je tih oko te istrage, ali za očekivati je da postane glasniji kad se ravnateljici u sljedećih mjesec dana produži mandat, obzirom da je jedina podnijela kandidaturu.

Apsolutno ste u pravu. Kao što se činilo da je prava prilika za HDZ ići na izbore u prošlom mandatu, recimo tamo 2019. godine. Ali, Plenković se nije usudio, pa su mu se karte neviđeno poklopile s koronom, tako da ga možda i to iskustvo odvrati od rizika prijevremenih izbora.
S druge strane, istina je da je HDZ u dubokoj rupi s Inom i istragom koja bi mogla ići u tko zna kojim smjerovima, tako da smo sad ipak bliže izvanrednim izborima nego što smo ikad bili u Plenkovićevih šest godina. Je li to dovoljno da premijer povuče okidač? Ha, vidjet ćemo. Topnička priprema je, u svakom slučaju, u punom jeku
, zaključuje Klarić.

Da se zaključiti kako nismo daleko od prijevremenih izbora, a hoće li se stvarno održati u prvim mjesecima 2023. godine ovist će od nekoliko razvoja situacija. Stanje s energentima, usko vezano uz rat u Ukrajini, istraga oko Ine, stanje državnog proračuna, posljedice šoka prelaska na euro… Samo je to dio elemenata koji će odlučiti idu li izbori ili ipak ne. HDZ u takvoj situaciji obavlja, kako Klarić to navodi, “topničku pripremu”, da ne mora ad hoc spremati kampanju ukoliko se odluče za slanje ljudi na glasanje.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.6℃

SW 4.8m/s

46%

1015.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
27℃
Sub
28℃
Ned
30℃
Pon
26℃
Uto
27℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno