Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 10.3℃ | bura 3.6 m/s
7. prosinca 2023. 13:52
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX  

Izjava dana: Mandžurijski kandidati oporbe

PODIJELI

Sven Marcelić je sociolog za kojeg većina države trenutačno zna da je neosporno načitan i pun znanja. Pokazao je to na Potjeri izmevši čudo jedno rekorda. No, jučer se na N1 dohvatio svog pravog posla, pa je dao jednu izjavu koja zapravo dijagnosticira veliki dio političke situacije u Hrvatskoj.

Opozicija je fragmentirana, puna je mandžurijskih kandidata, u takvom kontekstu gdje HDZ ima kontrolu nad velikim dijelom hrvatskog društva, koristi se izraz zarobljavanje države.


Dakle, za pojasniti, mandžurijski kandidat je ubačena krtica, osoba koja u jednom sustavu radi za nekog drugog. Termin je nastao po imenu špijunskog trilera “Mandžurijski kandidat” iz 1962. godine, koji govori o vojnom veteranu kojem je ispran mozak te se u Sjedinjenim Državama počinje baviti poslovima za komunističku stranu. Specifičnost naših mandžurijskih kandidata je da obično nemaju ispran mozak, već samo nekakvu korist da pređu u vladajuće jato. Pokojni Milan Bandić te i takve koje je angažirao zvao je “žetončićima“, što možda u kontekstu domaćeg kokošarenja ima i bolju simboliku. No, isprani ili kapitalistički promišljenji, rezultat je isti – zarobljavanje države.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

10.3℃

NE 3.6m/s

39%

1017.0hPA
  Vrijeme oko 13h:
13℃
Pet
11℃
Sub
12℃
Ned
10℃
Pon
11℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno