Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 33.3℃ | lebić 2.2 m/s
19. srpnja 2024. 19:51
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX  

Još jedan car Afrike i Azije u Zagrebu

PODIJELI

Bio je to divan čovjek
Omiljen od mase
Mudar kao Gandhi
I lijep kao Nasser
Od svih naših prijatelja
Bio je najveći
Vodio svoj narod
Bogatstvu i sreći

Jučer mi je cijelog dana ova pjesma koju u originalu pjeva legendarni Elvis J. Kurtović, a kasnije ju je obradilo ništa manje legendarno Zabranjeno pušenje. Krasna je to pjesma koja lijepo opisuje naš odnos prema svjetskim diktatorima i koja svojom ironijom pogađa u samu bit stvari.

Negdje sam pročitao kako je naš predsjednik ustanovio kako je turski predsjednik bio jedan od samo dva državnika koji su svojedobno stigli na sahranu prvog hrvatskog predsjednika i da se to ne zaboravlja. Doista nezaboravno.

Tayyip Erdogan je predsjednik velike države, koja ima popriličan utjecaj u onome što se na novogovoru naziva – region. Samim time, jasno je da se treba održavati odnose, ali u diplomaciji postoje alati da se izbjegne servilno uvlačenje svakom tipu koji nas udostoji posjetom.

Naš dvojac bez kormilara koji nam predstavlja zemlju, a pritom ne mislimo na braću Skelin je visokoškolovan baš u diplomaciji. I tim više je nejasno zašto nisu u stanju upotrijebiti te alate.

Hrvatska teži, barem deklarativno, tome da bude moderna zapadna demokracija, posvećena slobodi, demokraciji i transparentnosti. Primati predsjednika koji je svoju zemlju, koja je zahvaljujući velikom Kemalu Atatürku bila svijetli primjer odvajanja religije i države u islamskom svijetu vratio barem nekoliko desetljeća unatrag po tom pitanju – kao velikog prijatelja je poprilično upitna odluka.

A ono što su ovih dana istrpili Zagrepčani na svakodnevnoj razini podsjeća više na vrijeme kad je Tile primao tog Haile Selassija, nego što priliči vremenima moderne demokracije.

Čisti Balkan.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

33.3℃

SW 2.2m/s

51%

1010.0hPA
  Vrijeme oko 20h:
31℃
Sub
31℃
Ned
29℃
Pon
28℃
Uto
30℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno