Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 10.3℃ | bura 3.6 m/s
7. prosinca 2023. 12:09
Foto: Davor Pongracic / CROPIX  

Hrvatska još bez petog kanadera, unatoč drugačijim najavama ministara

PODIJELIMinistar unutarnjih poslova Davor Božinović još jednom nije bio u pravu. Ministar za kojeg oni koji prate navijački sektor znaju da često nije u pravu ovaj se put nasanjkao s kanaderima, jer je 14. srpnja izjavio kako će Protupožarna eskadrila od 1. kolovoza imati pet kanadera na dispoziciji. Nema. Onako usput, isto je spominjao i ministar obrane Mario Banožić, tako da ovih dana možemo očekivati doskočicu ili dvije od našeg jezičavog nepristojnog predsjednika.

Zrakoplovni tehnički centar (ZTC) nije uspio u zadanom roku dostaviti petog kanadera, ali na čekanju su i dva Air tractora za koje su se političari nadali da bi ovih dana mogli nazad u akciju, Doda li se još i onaj jedan koji oštećen u Zemuniku čeka tek da ode na remont, lako je zbrojiti da Hrvatska u ovom trenu ima sedam od inače dostupnih 12 protupožarnih zrakoplova.

Poznavatelji situaciju u ZTC-u kažu kako je nerealno bilo očekivati da avioni stvarno do 1. kolovoza budu gotovi, da je to više bila velika želja političara, teško ostvariva u startu. Prije svega zbog prakse u ZTC-u, a potom i zbog realnih rokova, neke stvari jednostavno se ne mogu napraviti u kraćim vremenskim razmacima.

Veliki problem ZTC-a je da sad već imaju uhodanu praksu da tokom ljeta ljude šalju na godišnji. Kao da neki restoran u Dubrovniku ima u kolovozu grupni godišnji odmor, to je taj rang. Teško je dokučiti odakle tako glupa ideja, dodatno istaknuta podatkom iz medija kako ekipa zadužena za protupožarne avione ni ne želi ići na godišnji, ali ih iz uprave potiču na to, valjda da ne bi ostalo previše neiskorištenog. S druge strane, i odgovorni ministri su na godišnjim odmorima, tako da se može reći kako se svi odgovorni odmaraju…

U tom kaosu najgore je što smo ovaj vikend zabilježili i prvu žrtvu, vatrogasca s krajnjeg juga zemlje. A pravo je čudo zapravo da nitko u požaru kod Zatona i Rasline nije stradao, tu se čak imalo sreće. Na kraju, vatrogasci i ljudi pogođeni požarima snose posljedice loše pripreme sezone, ali i odnosa dijela političara prema ovom zanimanju. Kako to i obično bude kod nas.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

10.3℃

NE 3.6m/s

39%

1017.0hPA
  Vrijeme oko 13h:
13℃
Pet
11℃
Sub
12℃
Ned
10℃
Pon
11℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno