Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
16. lipnja 2024. 23:38
Foto: Davor Pongracic / CROPIX  

Tri razloga zašto u požarnu sezonu ulazimo sa samo tri kanadera i zašto svi muljaju o tome

PODIJELI

Hrvatska u ovom trenutku ima tri kanader i tri Air tractora za gašenje požara i to je u najmanju ruku zabrinjavajuće. Zabrinutost mora biti i veća kad se uključi činjenica da to što imaš šest aviona na raspolaganju ne znači da svih šest može u svakom trenutku letjeti, zrakoplovi moraju prolaziti redovne provjere i promjene dijelova nakon određenih sati. Sve u svemu, kad se zbroji, trenutno ne bi valjalo da izbije kakav gadniji požar.

Dodatni problem je da su vatrogasni i vojni zapovjednici iznosili netočne podatke prije mjesec i više dana, kada su navodili da će se u ljetnoj požarnoj sezoni imati do pet kanadera i ukupno šest Air tractora. Kanadera sigurno neće imati pet niti u jednom trenutku, a tako je nekako i s Air tractorima stanje.
Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC), koji je kao zadužen za održavanje protupožarnih aviona, jučer je pokušao krivnju za stanje svaliti na kanadski Viking Air, proizvođača, zbog prošlogodišnjih dodatnih zahtjeva za provjerom spoja trupa i krila. No, kad se pogleda rokove, zamijeti se da su od posljednje objave proizvođača u Velikoj Gorici, gdje je ZTC smješten, imali čak pet mjeseci do sezone. Javna je tajna da jedan od kanadera služi za kanibalizaciju jučer i potvrđena, radi se o avionu broja 811, a direktor servisa ZTC-a Rudolf Španić rekao je da će taj avion biti osposobljen do studenog i tad će svi kanaderi biti na broju. E, ali i ta je informacija problem. Naime, general Ivan Turkalj početkom lipnja kazao je kako će taj avion biti spreman u ožujku 2023. godine. Dakle, netko od njih dvojice iznosi netočne informacije. A Ivan Turkalj prvi je čovjek Zapovjedno-obavještajnog središta Glavnog stožera, što prevedeno na hrvatski znači da bi najbolje od svih trebao znati u svakom trenutku s čim Oružane snage raspolažu i u ljudstvu i u tehnici. Ili takvoj osobi u ZTC-u nisu rekli točne podatke ili su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji iznijeli netočan podatak. Treće opcije nema, general Turkalj ne bi svjesno iznosio netočnu informaciju da će avion biti operativan kasnije nego što bi trebao.

Kad se sve zbroji i oduzme, puno je mućenja vode oko protupožarnih aviona, pogotovo kanadera. A krajnji rezultat za nas građane, pogotovo na jugu, veća je opasnost od širenja požara. Jer ne postoji zemaljski način da se u potpunosti zamjeni zračna podrška kod gašenja. Tri su glavna razloga za ovakvo stanje, a nadopunjuje ih mnoštvo manjih. No, glavni počinju od samog ZTC-a, koji je zastarjela ustanova, ekonomski nesposobna za samoodržanje, bez nekakvog plana za napredak. Dovoljno je kazati da nemaju licence za remontiranje zapadnih helikoptera koji su se u posljednje vrijeme nabavili, za “kiowe” i “black hawkove”. Jer, kako objašnjavaju, licence koštaju. Što je zbilja neobično da netko želi naplatiti obuku za remontiranje zrakoplova. Drugi je razlog MORH i njihova fokusiranost samo na dvije stvari: doznavanje tko pušta informacije iz sektora te obrana lika i djela ministra Marija Banožića od verbalnih napada predsjednika Zorana Milanovića. Time je i inspirirana jučerašnja burleska u ZTC-u, jer je Milanović i kanadere koristio za napade na Banožića, pa je ovaj prije koji dan posjetio ZTC, a sad su oni junački došli pred javnost biti Pedro za čovjeka koji im ipak potpisuje gotovo sve prihode. Jer, da nema MORH-a i njihovih zrakoplova, ZTC bi prestao postojati, a burza rada bi bila bogatija za hrpu administracije (tehničari bi lako našli zaposlenja). Treći veliki razlog je držanje “žute eskadrile” u sklopu Ministarstva obrane. I dok to ima nekog sitnog rezona, jer je neke domaće administrativne poslove ubrzava, ipak je uništena mogućnost da kroz EU fondove se potpomaže protupožarnu eskadrilu. EU ne daje novce za obrambeni sektor, bar za sad, možda taj treći razlog u skoroj budućnosti nestane, Ruska agresija na Ukrajinu je Europu natjerala na propitkivanje nekih odluka.

A svi mi nadajmo se da nekog novog velikog splitskog požara, kojem je eto sad skoro peta obljetnica, ove godine neće biti.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
23℃
Čet
25℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno