Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 14.6℃ | tramontana 2.5 m/s
3. prosinca 2023. 01:59
Foto: Mate Piskor / CROPIX  

Država propustila uzeti preko 300 milijuna kuna za Petrokemiju, podiže se kaznena prijava

PODIJELI

Kako javlja N1, zviždačica Maja Đerek i njezina udruga Razvoj podižu kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u CERP-u, pravnom slijedniku Fonda za privatizaciju, zaduženom za brigu o dionicama u vlasništvu države. U Razvoju smatraju da se moraju sankcionirati odgovorni za štetu od čak 333 milijuna kuna u slučaju Petrokemija.

CERP se pod neobičnim okolnostima propustio pojaviti na skupštini Petrokemije d.d., na kojoj je kao manjinski dioničar imao mogućnost zatražiti pravičnu naknadu zbog povlačenja sa Zagrebačke burze i to u iznosu od 333 milijuna kuna. Dva mjeseca kasnije, te iste dionice pokušao je prodati preko oglasa za 25 milijuna kuna manje, ali na taj se oglas nije javio nitko. Razlog za to vjerojatno treba tražiti u činjenici da manjinski paket dionica u tvrtki koja nije izlistana na burzi ne daje baš previše mogućnosti vlasniku, zbog čega je i predviđena pravična naknada za delistiranje koju je država propustila naplatiti.

CERP je tvrdio da nisu bili u mogućnosti otići na skupštinu jer prije toga nije dogovoren stav na Upravnom vijeću. On im je bio potreban jer se radi o odluci koja je “teška” više od milijun kuna, a sjednicu nisu mogli održati jer je predsjednik Vijeća, Darko Horvat, prije toga uhićen.

Zakon o upravljanju državnom imovinom međutim eksplicitno kaže da “ministre mogu u slučaju spriječenosti zamjenjivati državni tajnici iz resornog ministarstva.”

Odluku o spašavanju 333 milijuna kuna hrvatskih građana CERP nije mogao donijeti bez Upravnog vijeća, a ono se po njihovom mišljenju nije moglo sazvati bez zbog sumnje na korupciju uhićenog Horvata. I nitko ne postavlja pitanje je li, s obzirom na štetu za državu, trebalo alarmirati npr. šefa Darka Horvata, premijera Plenkovića?

Maja Đerek, zviždačica iz slučaja državnih nekretnina i osnivačica udruge Razvoj, ne smatra međutim da je to prihvatljivo objašnjenje i podiže kaznenu prijavu protiv odgovornih u CERP-u, javlja N1.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

14.6℃

N 2.5m/s

46%

1006.1hPA
  Vrijeme oko 22h:
14℃
Pon
6℃
Uto
7℃
Sri
11℃
Čet
7℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno