Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 12.9℃ | jugo 10.1 m/s
23. veljače 2024. 03:51
Desinec Foto FB  

Završena vještačenja za policijsku pucnjavu na Desincu

PODIJELI

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici završilo je s vještačenjima policijske pucnjave na navijače na odmorištu Desinec 21. svibnja prošle godine. No, to još uvijek ne znači da je postupak završio, jer kako su nas obavjestili iz ŽDO Velika Gorica, obavljaju se dodatna ispitivanja sudionika događaja.

Prema goričkom tužiteljstvu poslali smo sad već tradicionalni upit o tome što ima novo u ovom slučaju. Moramo istaknuti kako nam je odgovoreno promptno, nije prošlo niti 24 sata od upita do odgovora zamjenika županijskog odvjetnika Marija Nemčića, koji obavlja ulogu glasnogovornika ŽDO Velika Gorica. U odgovoru se navodi kako “obavještavamo Vas da su u predmetnom spisu naložena vještačenja dovršena, dok se i nadalje provode izvidi dodatnim ispitivanjem sudionika događaja“. Jasno, o samom sadržaju isptitivanja ne možemo dobiti informacije, jer su izvidi tajni.

I dok možda djeluje da se sve ovo samo razdužuje, evo gotovo deset mjeseci od samog događaja, ovakav odgovor ŽDO-a ipak nešto implicira. Naime, da su se vještačenja poklopila s već danim iskazima ne bi bilo potrebe za dodatnim ispitivanjima. Koja su potrebna ukoliko se pokaže da ona prva dana nisu u skladu s rezultatima vještačenja. Jesu li vještački nalazi u opoziciji s iskazima onih koji su pucali ili onih na koje je pucano možemo samo nagađati. S određenom dozom sigurnosti nagađati, ali ipak u konačnici samo nagađati.

Podsjetimo, do pucnjave na Desincu je došlo tokom povratka navijača Hajduka s Maksimira, kad su pokušali doći do dućana i zahoda, a policija ih silom i pucnjavom spriječila u tome. Najmanje četiri osobe su ozlijeđene, a pravi broj je zapravo sedam, jer se troje bojalo potražiti odmah liječničku pomoć zbog straha od policije. Nakon pucnjave pojedine interventne postrojbe su i neselektivno prošle kroz navijačku kolonu, batinajući i hapseći poprilično neselektivno. U opravdanju ovih događaja policijski vrh je čak tvrdio kako je jedan policijski kombi zapaljen, no niti jedan dostupni snimak s mjesta događaja nije pokazao plamteći kombi. Podsjetimo i da je policija već zaključila kako nije bilo prekoračenja ovlasti, čak ni za policajca koji je ispucao metke koji su ozlijedili ljude.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

12.9℃

SE 10.1m/s

79%

1011.5hPA
  Vrijeme oko 1h:
13℃
Sub
12℃
Ned
9℃
Pon
11℃
Uto
12℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno