Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 11.0℃ | bura 3.7 m/s
25. veljače 2024. 08:30
Foto: Robert Fajt / CROPIX  

Zagreb vs. Split: Bitka za Firule

PODIJELI

Nesvakidašnja situacija događa se oko KBC-a Split, sve je jasnije da Ministarstvo zdravstva radi na demontiranju Julija Meštrovića s pozicije šefa te institucije, kao operativac za to je postavljen kirurg Mate Petričević, a zapravo nikome nije jasno koja je motivacija iza ove operacije. Ne treba zaboraviti, Meštrović je na novi mandat na čelu bolnice postavljen prije nekakvih pola godine, a uz to generalni stav javnosti je i da je odradio jako dobar posao tokom kriznih pandemijskih godina.

Čak se i najpoznatiji kroničar splitskih zbivanja, Damir Petranović, pita što je zapravo u pozadini svega. Što znači samo jedno, plan i program za rušenje Meštrovića nisu iz Splita nego iz Zagreba. Loša je to poruka za drugi grad u Hrvatskoj po veličini, stječe se dojam da je nebitno što i kako ljudi tu misle, pa čak i kad su iz vladajuće stranke u državi, kako na kraju zaključe po nekim zadimljenim kancelarijama po Zagrebu tako će biti.

Nastavak je ovo svojevrsnog rata državnog HDZ-a protiv Splita, koji je kulminirao još tamo u izbornoj trci kad je premijer AP zapravo kazao kako Splićani nisu normalni jer ne biraju kandidata njegove stranke. Nakon toga i posljedičnog gubitka izbora gledamo kako premijer kao alfa i omega vladajuće stranke poprijeko gleda na Split i iako ništa ne radi otvoreno, teško se oteti dojmu da su državne institucije stavile ovaj grad na zapećak.

Tako da sam vrh države, a to je u svojim očima AP, Viliju Berošu neće zamjeriti turbulencije po Splitu, za njega je to ionako izgubljen grad. Meštroviću zasigurno ne pomaže i da je jedan od rijetkih ravnatelja bolnica koji nema člansku iskaznicu stranke. No, koji je razlog da Beroš ide tako đonom i to baš u ovom trenutku?

Tražiti motiv u samoj osobnoj netrpeljivosti nema smisla, da je samo to imao je ministar prije pola godine mnogo elegantniji način za rješavanje Meštrovića. Kontrola nad širenjem kapaciteta bolnice, što znači građevinske radove teške desetke milijuna eura, također ne može biti glavni razlog. Ponovno zbog ovog elementa da se i prije pola godine znalo za ove planove.

U toj izmaglici motiva jedan situacijski izniče. A to je onaj uzrokovan prijetnjom štrajka liječnika. Ravnatelji bolnica će u takvom raspletu biti važan alat državne vlasti u nastojanju da se medicinski sustav u raspadu stvarno ne raspadne. A valjda jedini nad kojim ne mogu primijeniti stranačku stegu baš je Meštrović. Možda ovo djeluje kao kakva dobra teorija zavjere, ali budite iskreni. Da vam je prije dvije godine netko govorio kako sitni političari preko svojih bližnjih iz Ine kradu milijardu kuna, poslali bi ga na hitni prijem psihijatrije. Mi smo država u kojoj je nemoguće vjerovatno.

Koji god razlog bio iza ovakve taktike Ministarstva, jasno je da se Meštroviću priprema mina na poziciji. Doduše, HDZ (onaj državni, obzirom da je dojam da lokalnom također nije jasno što se događa) morat će malo izglancati medijski pristup ovome. Jer u dosadašnjem ne uspjevaju pojasniti uopće čemu ovo i ostavljaju nekako čudan dojam da ni sami nisu sigurni zašto uopće ovo žele napraviti, a kamoli kako će to obaviti. Uglavnom, sprema se bitka za Firule, bit će grda i zbunjujuća, kako stvari sada stoje.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

11.0℃

NE 3.7m/s

73%

1010.2hPA
  Vrijeme oko 7h:
10℃
Pon
10℃
Uto
12℃
Sri
14℃
Čet
12℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno