Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 20.0℃ | bura 7.3 m/s
25. rujna 2023. 07:17
Foto M.K.  

Vozačica autobusa zvijezda turističkih izleta

PODIJELI

Četrdesetak turista iz Velike Britanije radosno je zapljeskalo kad je vozačica Zvjezdana Vunić u jednom selu zadarskog zaleđa isparkirala veliki bijeli autobus bez da zapne za grane bagrema koje su se nadvile nad makadamski put.

„Stalno mi ovo rade, i strani i naši turisti“, kaže Zvjezdana, jedina profesionalna vozačica dvije sjevernodalmatinske županije. Udala se mlada iz Radovina u Stankovce, na granici sa Šibensko kninskom županijom. Nije tada imala položenu ni B kategoriju, a danas svakodnevno vozi turističke rute, dok van sezone prevozi školsku djecu u najvećim autobusima koje imaju.

Obiteljska firma je Stari Velim, po dijelu Stankovaca gdje je arheološko nalazište antičkog naselja.

„Najprije sam vozila samo te transfere autobusom s aerodroma do smještaja, to su bili mali kombiji za do osam osoba“. I svi su vidjeli da to njoj ide „malo predobro“.

Onda je nekom pala na pamet bolja ideja.

„Mom svekru, naravno! Rekao mi je, ti bi trebala voziti veliki autobus. Ajme majko, odma’ mi se smrklo. Pa di ću ja o voziti, kako ću ga okrenuti, Bože, ogroman autobus, a ja prestrašena“.

Onda je položila, i to iz prve.

„Vozila sam najprije minibus za do 12 osoba i onda veliki bus i sad ovaj najveći. Malo sam bila ljuta jer sam položila, a ne daju mi taj najveći, ali imalo je to smisla, da postepeno savladam sve korake”, kaže ova zaposlena majka troje djece.

Ljeti im je ludnica, kaos. Svih trideset autobusa koliko imaju je vani, na cesti. Voze rijeke turista na Plitvice, na Krku, na OPG-ove, od Nina do Knina, i dalje i šire. Koliko su im dani kratki za bilo kakvo slobodno vrijeme opisuje i jedan kućanski „hack“ kojem je pribjegla – kad sprema punjenu papriku kod mesara sa sobom ponese pancetu i kapulu i tamo joj sve odmah samelju.

„Brže je tako, onda samo napunim paprike i stavim kuhati“.

Na vrućem asfaltu Gaženice čekaju se turisti s kruzera. Vozači ćakulaju, turisti se ukrcavaju…

„A gdje nam je vozač?“, pita jedna vremešna Engleskinja.

„Evo je“, kaže vesela Zvjezdana, zvijezda turističkih transfera.

A je li gledala Brzinu, film sa Sandrom Bullock i Keanu Reevesom gdje ona vozi autobus i po cijenu života ga ne smije zaustaviti niti smanjiti brzinu?

„Jesam, ali davno, prije nego sam počela voziti autobus, sad ću malo pričekati prije nego ga opet pogledam“.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

20.0℃

NE 7.3m/s

52%

1014.5hPA
  Vrijeme oko 8h:
20℃
Uto
24℃
Sri
20℃
Čet
18℃
Pet
19℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno