Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
16. lipnja 2024. 21:08
Foto: Vlado Kos / CROPIX  

Transferni rok u HNL-u za sada prometan samo u rubrici odlasci

PODIJELI

Sutra napokon kreće i službeno prijelazni rok u domaćem nogometu. Ne pretjerano bistra odluka HNS-a da ovako kasno krenu s njime dovela je do sitaucije da nitko još nije registrirao nogometaša koji nije bio slobodnih papira. Gorica će biti najveća žrtva ovakve odluke, sutra igraju zaostalu utakmicu s Varaždinom, a čak pet nogometaša neće moći prijaviti za taj susret. Doduše, kako je Nenad Črnko, predsjednik Gorice, ujedno i potpredsjednik HNS-a za natjecanja, sam je sudjelovao u određivanju ovakvog roka, pa sad sam kusa što je pripremio.

Hajduk za sada ima samo rubriku odlazaka. Biuk, Čolina, Šarić i Ljubičić prodani su, a otprilike vjerojatno isto čeka i Josipa Vukovića, čija posudba na kraju sezone automatski postaje prodaja ukoliko mu se sastav plasira u ligu više, a trebao bi. Krolo je otišao na posudbu u Šibenik, a nitko nije povučen s dosadašnjih posudbi. Letaj je raskinuo posudbu u Sloveniji, ali čini se kako ga čeka nova na nekoj drugoj adresi. Odlazaka će zasigurno biti još, sportski direktor Mingas Nikoličius najavio je to za Atanasova i Eduoka, koji nisu ni bili na pripremama.

Dolazaka za sada nema. Nekoliko je razloga tome. Prije svega, Hajduk je odustao od one nekadašnje taktike da se igrače uzme samo zato jer eto može se. Pa se znalo dogoditi kako imaš dosta prinova, a nit jedno pojačanje. Druga je stvar da se do sutra ne može niti registrirati kupljeni igrač, pa nije bilo neke prevelike potrebe za žurbom. Onda je tu i pitanje rokova po Europe. U većini najjačih liga prijelazni rok traje do 31. siječnja te igrači do tada pokušavaju naći angažman u jačim ekipama. Tek ako ne uspiju u tome spremni su i na HNL. Koliko god loše nama zvučalo, Hajduk je ipak druga do treća liga po financijskim mogućnostima i ne može ponuditi iznose kao primjerice neki francuski klub iz sredine ljestvice.

Prijelazni rok u Europi ima još jednu nuspojavu. Do zadnjeg dana zasigurno će biti još većih transfera, recimo i Newcastle i PSG i Man City su za sada povučeni u transferima, arapskog novca imaju, a stanja na tablici sugeriraju kako bi im dobro došlo kakvo pojačanje. Čak i PSG-u, koji jeste prvi na ljestvici, ali mu Lens i Tudorov Marseilles sad već ozbiljno pušu za vratom. Dvije-tri velike kupnje i to pokreće domino efekt transfera, kupuju se novi igrači da zamjene prodane i tržište postane aktivno. U takvim situacijama zna se dogoditi da pokoji igrač izvisi 1. veljače, da je jasno da neće imati minutažu, što otvara mogućnosti za posudbe ili kupnje.

Hajdučkom puku tako ostaje malo manje od mjesec dana da lupa tipku F5 na računalu i gleda je li objavljen kakav novi prijelaz. A što su Hajdukovi suparnici napravili do sada? Dinamo za sada također ima samo izlazne transfere. Nešto posuđenih igrača te prodaja Mislava Oršića u Englesku. Što im je veliki minus u igri, kad se stavi i stalna kvaliteta koju Oršić ima, on im je bio igrač koji je kakvim šutom s 20-tak metara znao riješiti susrete u kojima su se mučili. Medijski se naklapa o još nekim izlaznim transferima, Livaković i Ademi se spominju, a iako sportskim medijima nije previše za vjerovati, mora se kazati da bi te prdaje bile veliki udar na igračku kvalitetu. Za njih bi još nešto moglo biti problematično. Ukoliko je istina, a vjerojatno jeste, da je Laszlo Kleinheisler otišao u PAO za manju plaću nego mu je Dinamo nudio, to govori da se kaos u kancelarijama Dinama spustio i na sportski plan. Igrači nisu oduševljeni doći u takvu situaciju, potpisati ugovor s jednom upravom, a ne znati hoće li za dva mjeseca još uvijek biti na vlasti.

Osijek do sada nije ni mogao imati ulaznih transfera, UEFA mu je stavila blokadu na to zbog neplaćenih rata transfera. U Slavoniji očigledno imaju problema s priljevom keša, ulaganje u novi stadion i politika velikih odšteta uzela je danak. Djeluje da im je sada bitnije smanjiti teret plaća i nabaviti gotovinu za zatvoriti dugovanja. Tri su igrača tako posudili Gorici i makli teret plaća, prodani su Kleinheislera i Belju te će sada vjerojatno moći pokriti dugove. Ali teško da će uzeti neko ozbiljnije ime koje bi se trebalo platiti.

U Rijeci je pak bilo prometno, novi trener Sergej Jakirović dobio je novu krv za teren. Iz Zagreba nije poslan kombi igrača, ali jeste jedan solidan automobil srednje kategorije. Veza koja se uvijek vadi kada je Riječanima potrebno pojačati roster. Još su neki igrači nabavljeni, a nastoje na Rujevici i riješiti se nekih balasta. Za sada im ne ide najbolje u tom poslu i izvjesno je da će nastavak prvenstva dočekati s velikim brojem igrača na platnom spisku.

Prvenstvo počinje za vikend, odnosno već sutra ako uračunamo zaostalu utakmicu Gorice i Varaždina. No, sve je jasnije kako će se još mjesec dana kupovati i prodavati i sastavi će biti definirani tek tamo 15. veljače.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
23℃
Čet
25℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno