Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 10.3℃ | bura 6.0 m/s
7. prosinca 2023. 15:53
Foto: Goran Mehkek / CROPIX  

Nad Saborom samo nebo i hrvatska stvarnost (VIDEO)

PODIJELI

Prije tridesetak godina, kada se rađala hrvatska država, sintagma iz naslova o Saboru nad kojim je samo nebo koja je trebala služiti narativu kako Hrvatskom nikada više neće upravljati Beč, Pešta ili Beograd, već će sve proizlaziti iz volje naroda, bila je itekako popularna.

Tridesetak godina kasnije, saborski zastupnici jutros, zadnjeg dana prije ljetne stanke od dva mjeseca imali su sasvim druge ideje, a nije to zapravo nikakva novost.

Naime, na početku jutrošnjeg zasjedanja u dvorani se pojavilo točno troje zastupnika, pa ih je predsjedavajući u tom trenutku, Željko Reiner pozdravio s “dobro jutro, kolegice i kolega“.

Kako je to izgledalo, pogledajte u videu N1 televizije ovdje.

Naime, u istom trenutku se odvijala sjednica kluba zastupnika HDZ-a, na kojoj se pojavio i premijer Plenković, pa su vladajući odlučili posvetiti se važnijem poslu od sjednice parlamenta.

U isto doba su zasjedali i odbori, još poneki klub je imao svoje sastanke i dogovore i tako smo dobili sliku sabornice koja šalje vrlo znakovitu poruku.

Hrvatski Sabor je odavno poligon za partitokraciju, a ne zastupanje naroda. Naime, stranačka stega je čvršća od Željine obrane, a odluke se donose na stranačkim forumuma, dok se u saboru samo vješto dižu ručice, ili po novom, pritišću tasteri.

Ozbiljnu raspravu i demokratsko odlučivanje je zamijenio reality show doskočica i hvatanja glasova za sljedeće izbore, i izgleda da nikome u zemlji to ne predstavlja problem.

A ako je nad Saborom samo nebo, i parlament je taj iz kojeg proizlazi vladavina naroda, poprilično je nejasno kako država može funkcionirati dok zastupnici dva mjeseca odmaraju. U vremenu krize, rata, inflacije, nebrojenih afera i svega onoga što nas prati i očekuje.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

10.3℃

NE 6.0m/s

37%

1016.7hPA
  Vrijeme oko 16h:
10℃
Pet
10℃
Sub
11℃
Ned
9℃
Pon
11℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno