Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 23.6℃ | bura 4.0 m/s
2. listopada 2023. 12:54
Foto: Goran Mehkek / CROPIX  

Izjava dana: Državne pare i javni interes

PODIJELI

Premijer je jučer nakon sastanka vrha partije imao dozu dizanja obrva pred novinarima, a između ostalog je opet pričao o namjerama promjene zakona o kaznenom postupku. Idemo prvo vidjeti što je točno ovaj put AP rekao o tome kako on vidi curenje informacija iz istraga u medije:

“Koji je interes javnosti da nešto što nije striktno vezano uz dokazni materijal u nekom kaznenom postupku postane predmet nekakve javne rasprave? Ja ne vidim nikakav javni interes. Dakle – država da pare, pa službe to skupe, a onda netko to isprinta, onda netko to dobije i onda zaključi da je to zgodno i stavi u neki celofan”…

Idemo redom.

Hrvatska država, baš kao i svaka druga država, kad daje pare za nešto, daje pare svojih građana koje im je uzela kroz poreze, namete, kazne, prireze i sve ono što se na ovim prostorima oduvijek zločesto naziva haračem.

I kad naši vrli političari kažu kako je država dala novac, a često kažu i onu slatku sintagmu “mi smo dali novac”, ili “mi smo financirali” – uzmite pola novca kojeg imate u novčaniku, stavite ga sa strane, čisto da osvijestite koliko vam novca država otprilike uzima kako bi se oni mogli hvaliti kako dijele novac. Vaš novac, taj novac na stolu.

Ali dobro, potrebna je to stvar i nismo još našli bolji način od države da uobličimo financiranje i upravljanje zajedničkim javnim interesima, a baš u toj maloj sintagmi je na vidljivom mjestu sakriven ključ cijelog problema.

Javni interes. Ono za što mi izdvajamo novac i dajemo ga ljudima koje smo odabrali da ga preusmjeravaju.

Pošto u našoj državi dobar dio novca ne ide za javne, nego za partikularne i privatne interese, ljudi pribjegavaju različitim načinima zaštite svojeg novca i zaštite javnog interesa.

Pa tako kad institucija koja se bavi progonom kriminalaca sakupi materijal iz kojega je razvidno da su se određeni likovi iz vrha vlasti bavili kriminalnim djelima, a onda to ne postaje predmet interesa, postaje jasno da ta institucija ne postoji da bi štitila javni, nego partikularni, privatni interes.

I onda tu uskaču zviždači i mediji. I objave da su najbliži suradnici stanovitog AP-a muljali sa zaposlenjima i svašta još nešto.

I štite javni interes. Bez da im država da novac za to.

Više je nego jasno čiji interes želi zaštititi AP kriminalizacijom curenja informacija. Državnim novcem. Našim novcem.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

23.6℃

NE 4.0m/s

29%

1024.3hPA
  Vrijeme oko 11h:
25℃
Uto
25℃
Sri
23℃
Čet
23℃
Pet
23℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno