Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.3℃ | bura 1.7 m/s
25. svibnja 2024. 05:30
Foto: Goran Mehkek / CROPIX  

Izjava dana: Di si bija dvadeset druge?

PODIJELI

Već tjednima se u hrvatskom političkom prostoru ne vodi rasprava o tome čiji je dida bija ustaša, a čiji partizan.

I bila bi to super vijest kada bismo mogli zaključiti da Hrvati politički odrastaju i počinju razmišljati o porezima, smislenosti ekonomske politike i problemima s pravosuđem, ili o notornoj korupciji.

Ne, Hrvati se ovih tjedana bave s Ukrajinsko – Ruskim sukobom, nova je to umjetna vrsta podjele koju nam nameću.

A prvi HDZ-ovac i ukrajinski prvoborac Andrej Plenković je jučer, komentirajući saborsku odluku na tu temu sve dignuo na još višu razinu.

“Mislim da se oni koji neće glasati za moraju bojati. Ne radim pritisak, ali politička odgovornost za nedonošenje odluke neće biti na onome tko je glasao za, nego na onome tko nije glasao za. I to će nositi na plećima 150 godina, ne 15 ili 150 dana, 150 godina će to nositi na leđima. Nek dobro promisle”

Potražili smo važne događaje od prije 150 godina. I nismo morali puno razmišljati, 1868, dakle prije ravno 154 godine potpisana je Hrvatsko – ugarska nagodba, kada je Hrvatska sa Slavonijom praktično podređena Pešti, Rijeka i formalno postala dijelom Mađarske, a Dalmacija ostala u svom điru (pod Bečom), kao i obično.

Uglavnom, tipovi koji su potpisali taj dokument i praktično ukinuli ovlasti Sabora i prenijeli ga na ugarski parlament i dan danas nose to na plećima, zar ne?

Vratimo se na moderna vremena, hrvatsko političko tijelo ima puno kraću memoriju nego što bi nas premijer uvjeravao, ali zna on to više nego dobro, zato se i bez pardona razbacuje velikim riječima.

Recimo, zanimljivo će biti koliko će godina naši vlastodršci, bivši i sadašnji nositi na plećima sramotu privatizacije ili da budemo još aktualniji – kad ćemo napokon vratit Inu pod svoju kontrolu od tih Mađara, koji između ostalog – gotovo pa otvoreno stoje uz Ruse.

Naime, za petnaest dana, na Badnjak će biti šesta godišnjica od kad je aktualni premijer sazvao svitu i onako slavodobitno, kako malo tko uz njega to zna – najavio kako ćemo vratiti Inu u hrvatsko vlasništvo.

A prije jedva četrnaest mjeseci, dakle tek nešto više od godine dana, HDZ je pravomoćno osuđen za korupciju.

I ne izgledaju nam uopće kao da im je teško nositi taj teret na plećima.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

19.3℃

NE 1.7m/s

52%

1017.2hPA
  Vrijeme oko 5h:
17℃
Ned
19℃
Pon
17℃
Uto
17℃
Sri
17℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno