Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 35.5℃ | lebić 1.9 m/s
18. srpnja 2024. 21:26
Foto: Duje Klaric / CROPIX  

Država ima novca, ali nema pameti i poštenja

PODIJELI

Prije tri dana Zaba je izvjestila kako je u prvih devet mjeseci ove godine imala 3,9 milijardi kuna prihoda, što je uvećanje od preko 300 milijuna kuna u odnosu na lanjski promet ove banke. Ta me je vijest potaknula da razmišljam nije li na neki način najavljeni dodatni porez na dobit dobra stvar. Stvarno nije u redu da u ovo doba krize koja probija kroz sve pore ekonomije bankarski sektor zarađuje dodatnu lovu. No, nakon dužeg promišljanja ipak sam došao do zaključka kako to ne bi ništa promjenilo.

Jer novca ionako ima. To je ono što političari ne žele da znate, novca u državnoj kasi uvijek ima. Nebitno koja je država, višestoljetna geneza oporezivanja dovela je do toga da država uvijek ima novca. Još tamo od Marije Terezije i njezinih reformi na ovim prostorima je to bilo uređeno tako da središnja vlast jednostavno ima pare. Izvukla je Marija tada i kemtove iz odnosa koji je u mnogočemu znao nalikovati robovskom, ali to je za neku drugu priču. Bitno je da novca ima.

Ono što je problem jeste upravljanje tim novcem. Mi iz godine u godinu imamo eroziju upravljanja, korupcija je obuzela najviše slojeve politike, koliko god pričali o nultim tolerancijama. Kvragu, ministre se hapsi jer su radili marifetluke s europskim novcima, za koje u startu znaju da će biti pod velikim povećalom. Možete li samo zamisliti koliko je u vjetar, odnosno privatne džepove, otišlo regularnog proračunskog novca? Onog nad kojim zapravo jedinu kontrolu ima domaća vlast. Možemo samo pretpostavljati koliko je kuna i eura otišlo po raznim adresama u kaosu energetskog posla koji je u posljednjih pet godina nauralgična točka koja tek u posljednje vrijeme izbija na površinu. Pa samo su neki kokošari sebi na tome privrijedili gotovo milijardu kuna. Milijardu kuna, to je jedan i devet nula.

Inače, kakav je odnos vlasti prema novcu najbolje vam se vidi na duhanskim proizvodima. Cigarete su loše po zdravlje, u konačnici opterećuju zdravstveni sustav, ne postoji stvarni benefit za nas pušače od ove aktivnosti, Postoje analize i da nikotin izaziva veću ovisnot od kanabisa. I zašto onda država jednostavno ne zabrani cigarete? Zbog skoro osam milijardi kuna koje godišnje dobije u kasicu od nameta na duhanske proizvode. Iako bi dugoročno probitak na zdravstvu bio ogroman, kako u ljudskim životima, tako i u financijama, kratkoročno se niti jedna vlast ne želi odreći tolikih sredstava. Ukratko, i država je pohlepna.

S druge strane, postoje i krugovi koji spriječavaju zarade na druge načine. Porez na nekretnine nešto je sasvim uobičajeno u većini demokratskih zemalja. Kod nas nikako da dođe na red. Tvrdit će političari često kako je to zbog naše navade da imamo nekretnine, pa da se ne optereti ljude davanjima. Što je glupost koju je lako izbjeći oporezivanjem tek druge nekretnine i svih onih daljnjih. No, prava je istina da najvećim posjednicima nekretnina ne odgovara takav porez. A najveći posjednici su banke i kriminalci koji tako ozakonjuju svoju zaradu. Uključujući i one koji se kroz politički koruptivni sustav obogaćuju.

Zaključak je da novi novci u državnoj blagajni neće ništa spektakularno napraviti. Samo će zasigurno povećati korupciju. Jer čim se pojavi novaqc, na ovim prostorima pojavljuje se i korupcija. Treba odmah i svoj prag čistiti, jer niti građani nisu nedužni po ovom pitanju. Mi još uvijek nismo dokučili što je naš plan i program. Za što bi mi htjeli da idu novci. Sve se to na kraju svede da bi da idu tamo gdje mi osobno imamo koristi. A dok to bude tako, zapravo se i nemamo što iščuđavati političarima. Oni su taj princip samo doveli do ekstrema.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

35.5℃

SW 1.9m/s

34%

1012.5hPA
  Vrijeme oko 20h:
35℃
Pet
31℃
Sub
31℃
Ned
27℃
Pon
28℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno