Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 21:35
Foto: Vlado Kos / CROPIX  

Afera poruke: Der Untergang – Anfang?

PODIJELI

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković postao je prvi visoki dužnosnik HDZ-a koji je rekao ono što svi u državi znaju o inicijalima AP iz poruka koje ovih dana protresaju Hrvatsku.

Vjerojatno je riječ o premijeru, ali isto je tako bitno u kojem se kontekstu spominje. Vidljivo je da oni koji ga spominju nisu zadovoljni onime što je on činio. Ali ne mogu presuđivati iz djelomično prenesenih informacija.

Povlači Jandroković ručnu, gotovo da je iskoristio sintagmu “neka institucije rade svoj posao“, ali postao je prvi bitni HDZ-ovac koji je otvoreno rekao tko je AP. Povlačenje ručne ne čudi, izašao je i dio komunikacija Krunoslava Jakupčića, tadašnjeg šefa Hrvatskih šuma, s predsjednikom Sabora. Radi se o najbenignijim porukama od svih, Jakupčić se u principu žalio Jandrokoviću na probleme u poslovanju. Ali mora kapo Sabora biti na oprezu, tko može znati kakve će još poruke izaći.

Ono što je politički bitno u ovoj izjavi je podatak da je Jandroković do sada bio izuzetno precizan kompas kad su unutarnje stvari HDZ-a u pitanju. Jako brzo se odmaknuo od svog faktički političkog mentora Ive Sanadera kad je došlo do toga da je njegova dionica završila. Osjetio je kad Jadranka Kosor više ne drži uzde stranke te se zbližio s Tomislavom Karamarkom. Znao je i kad blijedi zvijezda bivšeg šefa špijuna pa je bio među prvima koji su prostrli crveni tepih pred Plenkovića. A sad se u izjavama distancira od njega. Andreju Plenkoviću zasigurno nije bilo ugodno vidjeti ovakvu izjavu. Zna da Jandroković nije politički glupan, dapače, jedan je od rijetkih koji se održao 20 godina u vrhu HDZ-a, nikome drugome to nije uspjelo. Čak je i Davor Božinović imao epizode kad je bio u političkoj zavjetrini. Stariji kroničari sjetit će se kako je Jandroković bio na pobjedničkoj strani kad je Sanader imao obračun s Ivićem Pašalićem početkom ovog tisućljeća, ali to tada i nije bilo čudo, bio je izuzetno blizak doktoru Ivi u to doba.

Kad se na ovakav istup institucionalno trećeg čovjeka države nakalemi i posljednja presica premijera, nameće se zaključak da je Plenkovića uhvatila ozbiljna nervoza. Rijetko kad je bio tako politički nesuvisao kao posljednjih dana. Stoga se nameće pitanje, gledamo li polagani pad Andreja Plenkovića, pokazuje li Jandroković trend? Sanader je otišao naglo, jednom presicom, Kosor je polako padala u zaborav, Karamarko se nije mogao nositi dobro s MOST-om kao partnerom, a kod Plenkovića možda prvi put imamo reality show od pada vladara HDZ-a.

Značilo bi to još jednu stvar, oko koje posljednjih dana traju rasprave u novinarskom i političkom korpusu. A to je mogućnost da je ova posljednja politička kriza (to jeste, koliko god se pokušala provući teza o netemi) potaknuta unutar HDZ-a. Novinarstvo ovisi o nekim pravilima, a nije neka velika tajna da ovakve teme mogu pokrenuti samo ako dobiju informacije i zapise od nekog izvora. Pa je tako bilo i s porukama. Prvo je krenuo Telegram s porukama Žalac i Rimac, koje su u spisu protiv ove dvije političarke, i za koje se da zaključiti da su procurile iz samog procesa. No onda je došlo do eksplozivnih materijala, onih koji još nisu korišteni u procesima, koje je objavio Nacional. A u kojima se vidi da su ljudi bliski Andreju Plenkoviću na veliko pokazivali interese oko raznih zaposlenja i natječaja u Hrvatskim šumama.

I tu je ključan moment, svi koji se spominju uglavnom su jako bliski Andreju Plenkoviću. Tek je tu uletio i Jandroković, ali s krajnjen benignim stvarima do sada. Trenutak curenja isključuje i mogućnost da se radi o nekom pravosudno-policijskom zviždaču koji je jednostavno šokiran razinom korupcije pa to pušta medijima u strahu da ne ostane u ladici. Jer tužiteljske i istražne službe ove materijale imaju dvije i pol godine, da je netko bio tako šokiran to bi davno iscurilo.

Ovako ostaje taj dojam, teško do nikako provjerljiv, da je sve započeto iznutra. Da je netko procjenio kako je sada dobar moment za napasti vrh stranke, koji se u posljednje dvije-tri godine uspio pokačiti s nekoliko klanova unutar stranačkog sustava. Koji Plenkoviću zamjera autokratsko vođenje stranke i države. Ako na kraju zbilja bude tako, jasno je da nas čeka prava drama pred kamerama, jer premijer ne odaje tip osobe koji bi otišao bez iti jednog pucnja. HDZ je do sada uspješno odrađivao izmjene na čelu stranke, ali situacija sad je malo drugačija nego u onim proteklim situacijama. Jer je uključeno mnogo više osoba od samog čelnika stranke i Vlade. Čeka nas zanimljiv kraj političke zime…

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno