Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 21:28
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX  

Afera INA: Istraga se nastavlja – danas još par privođenja

PODIJELI

Policija i USKOK jutros su započeli još jednu akciju uhićenja na zagrebačkom području. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, radi se o akciji koja je povezana s plinskom aferom u kojoj je nedavno uhićen Inin direktor Damir Škugor, a zajedno s njim i suvlasnici tvrtke OMS Upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak te direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Istražitelji su u međuvremenu otkrili da je postojala još jedna slična, paralelna “priča” u kojoj su direktori iz Ine pokušali ostvariti dodatnu osobnu zaradu kroz trgovinu plinom s još jednom tvrtkom. Navodno se ne radi o enormnim iznosima kao u slučaju Damira Škugora i OMS ulaganja.

No, po svemu sudeći istraga će se sada za ovaj novi slučaj proširiti u odnosu na Damira Škugora, ali i još jednog direktora u Ini, kao i na direktora tvrtke s kojom je ugovorena prodaja plina ispod tržišnih cijena.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, jedan od privedenih je Stjepan Leko, rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine, koji je bio zamjenik ranije okrivljenog Damira Škugora, a ujedno je supotpisivao sporne ugovore o prodaji plina.

Istražitelji su jutros pokucali i na vrata Vladi Mandiću, direktoru tvrtke EVN Croatia Plin. Ta je tvrtka bila jedan od četiri velika opskrbljivača kojima je Ina prodavala plin, a među kojima je bila i Plinara istočne Slavonije.

Preko Plinare istočne Slavonije Škugor je, prema ranijim optužbama, jeftino prodavao plin OMS Ulaganjima, koja su ga potom po višestruko većim cijenama prodavali inozemnoj tvrtki DXT International iz Luksemburga te ostvarivali enormnu zaradu.

O današnjoj akciji oglasio se i USKOK:

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su nastavka kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om.

Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba, a odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kazneno djelo pranja novca.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.“

Naravno, nikoga nije iznenadio ovaj nastavak akcije, ono što će eventualno iznenaditi je ukoliko istraga krene prema višim razinama odlučivanja.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno