Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 18.4℃ | lebić 2.2 m/s
30. travnja 2024. 03:56
Photo by Noah Näf on Unsplash  

HIT DANA: I’ll fucking do it, darling

PODIJELI

Današnji hit dana posveta je pjevaču koji je na današni dan 1991. godine napustio ovaj svijet. Radi se o čovjeku koji je rođenjem dobio ime i prezime Farrokh Bulsara, a svijetu je ipak poznatiji pod imenom koje je kasnije preuzeo – Freddie Mercury, frontmen Queena.

Jedan od najosebujnijih pjevača i vjerojatno ponajbolji vokal rokenrola umro je na današnji dan od posljedica i komplikacija virusa HIV-a, a bio je jedna od prvih javnih osoba koja je javno priznala da boluje od side. Posljednje mjesece života, dok je još bio u snazi, proveo je pišući i snimajući pjesme, tako da su ostali Queenovci četiri godine nakon Freddiejve smrti mogli izdati album simboličnog naziva Made in Heaven.

Pisati sad neke prevelike historiografske činjenice o Mercuryju zapravo je suvišno. Pogledajte film Bohemian Rapsody, generalno dobro opisuje povijest ovog velikog prije svega glam rock benda. Možda tek sitnicu ili dvije napomenuti, prije svega onu o tome kako mnogi glazbeni kritičari onu 21 minutu nastupa Queena na Live Aid 1985. godine drže najvećim i najboljim koncertnim nastupom ikada. To je bio dan kad je Queen ušao u legendu i u tih trećinu sata jednostavno otpuhnuli sve ostale izvođače na ovom legendarnom koncertu.

Druga stvar je kako su Queenovci uspjeli pjesmu koja slavi mladića u masturbaciji prodati pod veliki i veseli mainstream, koji se na kraju u Hrvatskoj koristio i za reklama banaka. Jasno, nikad Mercury, May, Deacon i Taylor nisu otvoreno rekli da je Don’t Stop Me Now o tome, samo bi se nasmijali na to pitanje i neodgovorili.

Za kraj, a kako odabrati pjesmu za hit dana, kad Queen ima brat bratu preko 20 hitova? Ha, logika je jednostavna, trebala je biti sa zadnjeg albuma dok je Mercury bio živ, Innuenda. Kad je već bio ozbiljno bolestan, a još to nije javno objavio. Album je snimio s teškim zdravstvenim problemima, do razine da ga je Brain May pitao može li uopće otpjevati neke stvari. ” I’ll fucking do it, darling”, kazao je Freddie, popio dovoljno votke da ne osjeća bolove i nasnimio što treba. A posljednje je onda bila taj traženi hit, ona koja kaže da kako god sve završilo, šuo mora ići dalje…

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

18.4℃

SW 2.2m/s

60%

1019.8hPA
  Vrijeme oko 5h:
17℃
Sri
18℃
Čet
16℃
Pet
13℃
Sub
13℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno