Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 34.6℃ | lebić 4.0 m/s
12. srpnja 2024. 18:44
Foto: Dragan Matic / CROPIX  

Dok vojni obavještajni sektor gori, politički babe se češljaju

PODIJELI

Potpuni kaos je u vojnom obavještajnom sektoru, došle je do tolike razine da USKOK izuzima dokumentaciju i provjerava jesu li pojedinci koristili VSOA-u kao izvor nelegalne zarade. U isto vrijeme, predsjednik države Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić prave se englezi, to nije njihov posao. Njima je bitnije mučiti jadne pripadnike novog kontigenta KFOR-a, koji pred put na Kosovo moraju dva puta raditi protokol ispraćaja, jer ova dvojica se toliko ne podnose da ni to ne mogu odjednom obaviti. Da rezimiramo tu situaciju, svaki o onom drugom misli da je kreten, a onda se obojica kretenski postave prema ljudima koji mjesecima neće vidjeti doma i koji idu na teren koji svakako nije više bezopasan. No, tko šljivi vojnike, bitno je da jedan ne vidi drugoga i da sami mogu laprdati protokolarne gluposti na koje im vojnici ne mogu odgovoriti jer poštuju zapovjednu hijerarhiju.

Vratimo se na VSOA-u. Ustanovljeno je da su se novce zamračivali, odnosno nenamjenski trošili, kako se to kaže formalno. Nije to prvi put, još prije nekoliko godina nekadašnji čelnici osuđeni su za otprilike istu stvar, to kao da je neka navada među vojnim obavještajcima. Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon svoje inspekcije još prije nekoliko mjeseci izvjestio je kako se u VSOA-i nezakonito troši novac. Ukratko, izgleda da su se izmišljali radni i putni nalozi i na osnovu njih isplaćivalo se sredstva. Hm, i to s dnevnicama nije nepoznato, bivši Milanovićev predstojnik Ureda još od vremena premijerskih dana osuđen je za slične stvari.

E, ono što je sad pomalo hrvatski besmisleno. Već mjesecima se zna za ovaj problem. Već tjednima postoji koncenzus Pantovčaka i Markova trga kako treba maknuti Ivicu Kindera, koji se i složio s time, bar su tako puštali u medije oni bliski svim vlastima. Ne zato jer je Kinder na listi onih koji su navodno trošili novce, nego jer mu se sve to događalo pred nosom. I nije neki obavještajac, reklo bi se. Nisu suspendirani niti oni koji su taj novac trošili.

Dakle, da i ovo rezimiramo. U trenutku dok na području Europe bijesni najveći rat od onog Drugog svjetskog i u kojoj jedna strana sad već desetljećima pokušava napraviti infiltraciju u NATO članice, pogotovo na Balkanu, nama u vojnoj obavještajnoj agenciji rade špijuni koji lažiraju putne naloge. Rusi pogotovo vole te koji vole novce, uvijek se nešto pronađe za takve fondove. U doba kad u jednoj susjednoj državi zveckaju gusjenice oklopnjaka zbog nekakvih registracija, u drugoj susjednoj državi predsjednik nosi šal na kojem njegova zemlja ima granice tamo negdje kod Knina, a u trećoj susjednoj državi je stalno taj bosanski ekspres lonac spreman eksplodirati, nama je na čelu VSOA-e osoba za koju se svi, uključujući i nju samu, slažu kako bi trebala otići. Čak i u ovom hrvatskom Apsurdistanu ovo je korak dalje.

Za pretpostaviti je da Vlada i predsjednik igraju s puno prikrivenih karata u ovoj igri jer namjeravaju koristiti čelno mjesto VSOA-e za raskusuravanje. Naime, na tu poziciju može samo doći čovjek kojeg će supotpisati Milanović i Plenković, a kako je baš na pitanju vojske mnogo razmimoilaženja, da se politički korektno izrazimo, ova će se pozicija koristiti za pokazivanje mišića. Ili dokazivanje čiji je duži. A dok to traje, tko šljivi činjenicu da je vojno obavještajni sustav u tri mile materine. Ukrajinski rat neće doći do tu, valjda im je nestalo više “striža“, Srbija zvecka oružjem zbog unutarnje situacije, s Orbanom predsjednik mlati škampe ljeti, a premijer svako godišnje doba rješava probleme mađarskih energetskih potreba, a Bosna je, jebiga, Bosna, kad je tamo uopće bilo mirno, u 6. stoljeću, prije dolaska Slavena? Izdržat će se bez funkcionalne vojne obavještajne službe…

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

34.6℃

SW 4.0m/s

38%

1009.5hPA
  Vrijeme oko 17h:
34℃
Sub
33℃
Ned
36℃
Pon
33℃
Uto
33℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno