Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
16. lipnja 2024. 23:32
Sanja Musić Milanović Foto: Nera Simic / CROPIX  

Zašto su škole problem kada se radi o žicanju ocjena, a ne prve dame i njihova djeca?

PODIJELI

Sanja Musić Milanović moćna je osoba. Koliko moćna, vidio sam još u svibnju 2013. godine kada je njezin suprug tada kao premijer bio u posjeti vojarni u Petrinji, što šira javnost pamti po neuspješnom skoku s Patrije. Dok je meni najkomičnije bilo kako je Milanović žicao zapovjednike da mu za domjenak koji je bio predviđen daju mesni narezak koji “godinama nije jeo, a tako je dobar”. Obzirom da je bio odrastao čovjek sa zaradom dovoljnom da kupi mesni narezak, čak i onaj skuplji Gavrilovićev, zaključio sam da je uzrok takvoj samoprohibiciji bila sklonost dr. Musić Milanović zdravoj prehrani.

Ovaj uvod je tu da se pokaže kako Sanja Musić Milanović nije bilo tko, nego osoba koja ima ogroman utjecaj nad predsjednikom jedne države, i sve što radi ipak dolazi s pozicije moći. Tako kada ona šalje pismo školi, mora biti svjesna da to nije kao kad se za ocjene svog djeteta raspituje lokalna prodavačica u dućanu ili kakav zaposlenik arhitektonske firme. Čak i kad ne žicaš ocjenu za sina direktno, ljudima koji osjećaju da si moćan se vrti ono englesko “or else”, čak i da uopće to ne bi koristila.

Pravi je problem da Prva dama, čak i ako je željela omogućiti djetetu veću ocjenu, nije napravila ništa što ne čini valjda minimalno tri četvrtine roditelja na početku ljeta, i to ne na ovaj način, nego mnogo direktnije ” možete li mu dignuti ocjenu”. I to je zapravo prava srž ovoga problema, malome Milanoviću treba 5,00 prosjek jer je sad već popriličan broj fakulteta na kojima se s manjim niti ne možeš upisati. Imamo potpunu hiperprodukciju odlikaša i nekakav dojam sa strane je da su se škole predale, učitelji i nastavnici jednostavno štancaju odlične ocjene jer se ne žele zamarati s napornim roditeljima i njihovim pričama zašto je baš njihovo dijete zavrijedilo odličan na kraju. Tako da nije nikakav šok da je škola odlučila promijeniti ocjenu iz matematike mladom Milanoviću. Čine to i za puno manje važne ljude. Ponovimo, to je pravi problem ove priče: hrpa odlikaša koji ne vrijede zapravo ništa, edukacijski gledano.

Treća je stvar da se Milanović sada čudi da postoje mediji koji će to problematizirati. Nije nikakva tajna da u Hrvatskoj postoje brojni mediji koji imaju svoje favorite u političkoj areni, ali je isto tako točno i da bi većina njih pisala i da je supruga Andreja Plenkovića napravila ovako nešto. Dok za suprugu Pere Perića koja je to puno otvorenije sredila svom djetetu ne bi ništa pisali. Ponovno zbog onog istog: to je kod nas, nažalost, postalo nešto najnormalnije. Malo uzburka vodu kad političke elite to naprave i to je to. Mi sistemski patimo, ne zbog jednog pogrešnog maila Sanje Musić Milanović.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
23℃
Čet
25℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno