Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 14.0℃ | jugo 2.0 m/s
20. travnja 2024. 20:48
Photo by CDC on Unsplash  

VARgate (video): Kako ljudski faktor utječe na odluke o ofsajdima

PODIJELI

Imamo i mi video iz VAR sobe, odluka iz dvoboja kojeg je Hajduk krajem kolovoza pobjedio u Varaždinu protiv domaćina s 2:1, a odabrali smo situaciju kada je poništen penal za Hajduk zbog ofsajda Benrahoua. Naime, ovu smo situaciju odabrali da pokažemo koliko kod domaćeg VAR-a i dalje ulogu igra ljudski faktor.

VAR sudac u ovoj situaciji nakon frejma u kojem dolazi do dodavanja ručno odabire mjesto na igraču Hajduka koje će se računati kao referentna točka za ofsajd. Pomiče jedan stupanj u desno i nakon toga potvrđuje ofsajd. Sad, je li točka bliže laktu ili ramenu, odnosno je li zapravo na ruci, koja se ne računa kao ofsajd, ostavljamo svakome na procjenu. Nepobitno je da uz ovu razinu tehnike jednostavno je ostavljen ogroman prostor za ljudsku pogrešku.

Kako bi zabrinuti mediji bili zadovoljni, nismo ništa sjekli od snimke, nije zlonamjerno obrađivana, samo je prebačena u mp4 format. A jedini zaključak nakon ovih par dana je da se mnoge stvari u domaćem suđenju moraju mijenjati. Od tehnološkog dijela, preko same organizacije pa do obuke sudaca za VAR, čije protokole krše očigledno na svakoj utakmici.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

14.0℃

SE 2.0m/s

55%

1008.7hPA
  Vrijeme oko 20h:
13℃
Ned
13℃
Pon
15℃
Uto
14℃
Sri
9℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno