Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 16.3℃ | jugo 8.7 m/s
2. svibnja 2024. 00:21

Prije sto godina: Bakalar bio jeftiniji od svinjetine

PODIJELI

Na daanšnji dan prije sto godina splitske su novine donijele kretanje cijena u Splitu, kako po dućanima u gradu, tako i na Pazaru. I jako je zanimljivo vidjeti što se tih godina cijenilo više nego danas.

Prva stvar koja bode u oči je da je svinjetina bila najskuplje meso, dakle nešto što se u ovih sto godina skroz promijenilo. Svinjetina se tako prodavala od 40 do 50 dinara u dućanima, a ipak se nešto jeftinije moglo proći na Pazaru. Tu je bilo u desetak dinara jeftinije. Za usporedbu, teletina se prodavala od 25 do 35 dinara svugdje. Danas je teletina u prosjeku dvostruko skuplja od svinjetine.

Suhi grah, odnosno pasulj kako ga se tada nazivalo, koštao je kao i kilogram kruha, 6-7 dinara. Opet u potpunosti različita situacija nego danas kada je dva i pol do tri puta skuplji od kruha. Nije nikakvo čudo da je fažol u to doba bio jeftin, ne treba zaboraviti da je do prije 20 godina to bilo jelo siromašnih.

Možda najveća razlika u cijenama onda i sad je jedna riba, koja je tada isto bila hrana sirotinje, a danas je postala blagdanska delicija. Bakalar danas je teško naći ispod 40 eura za kilogram, u prosjeku je četiri puta skuplji od teletine. Te 1924. godine bio je jeftiniji od teletine, moglo ga se pronaći za 24 dinara. Plastično kazano, koštao je kao četiri kruha. Da je taj omjer ostao danas, kilogram bi se prodavao do šest eura. Kako je transport iz Norveške danas jednostavniji nego u to doba svjetskog poraća, ovaj razvoj cijene je za jedno pravo ekonomsko istraživanje.

Još je jedna namirnica postala ekskluzivnija danas nego je bila u to vrijeme. Blitva se tada prodavala po kilogramu otprilike za cijenu pola kruha, oko tri dinara. Danas je neusporedivo skuplja, tri eura je neka najniža cijena za koju se može naći. Dakle, bar duplo skuplja od kruha, čak i do tri puta. I to je bizaran razvoj, obzirom da se radi o domicilnoj biljci. No, eto, ta nevidljiva ruka tržišta ponekad očigledno zna biti čudna.

I spektakl za kraj, kokođi su se prodavale onako, žive, pa nosi doma i sam ih kolji i seciraj. Dva komada se moglo dobiti za 60 do 70 dinara, pristojna cijena, tek malo skuplje od kilograma svinjetine. Piletina je u to doba očigledno bila isplatljiv izbor mesa. Ako ste znali kako od žive kokoši doći do gotovog obroka.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

16.3℃

SE 8.7m/s

87%

1009.4hPA
  Vrijeme oko 23h:
16℃
Pet
15℃
Sub
13℃
Ned
14℃
Pon
16℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno