Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 16.2℃ | lebić 3.1 m/s
18. travnja 2024. 22:25
Foto Goran Mehkek/CROPIX  

Premijer sve histeričniji zbog Geodetskog fakulteta i Europskog tužiteljstva

PODIJELI

Nekoliko smo puta izjave dana koje je davao premijer Andrej Plenković naslovljavali ili objašnjavali s izrazom “Laki je malo nervozan“. Posljednjih desetak dana stanje je eskaliralo, javni nastupi premijera takvi su da se više ne može reći da je malo nervozan, sada sve to graniči s histerijom.

Posljednji jučerašnji ispad premijera na izjavama za medije ušao je u neke okvire koje je do sada izbjegavao. Jer koliko god osoran znao biti prema medijima, oporbi, a pogotovo prema Zoranu Milanoviću, stalno je s taktom pristupao europskim institucijama. No, sad je i to završeno, jučer mu je na meniju bila Laura Kövesi, šefica Europskog tužiteljstva. Koja je uvijeno, ali opet jasno, upozorila hrvatske političke strukture da se ne diraju u istrage njezine institucije. Izazvalo je to na kraju bijes premijera, do sada neviđen prema briselskim institucijama.

Na dvije situacije Plenković reagira kao zapjenjeni tinejdžer kojeg ne puštate navečer van. Ali i te dvije stvari su zapravo jako povezane. Prvo je istraga oko marčapije EU sredstava na Geodetskom fakultetu, koji je na 3D snimanju oštećenih zgrada dobio novce koji nisu opravdani radovima. Da sve s tim fakultetom bude i apsurdnije, vrhuška od tamo je od novaca koji su uzimali u ovom i drugim slučajevima kupovala automobile i sređivala svoje vikendice. Ono što posebno dira premijera su sve veće indicije da će i ministrica Nina Obuljen Koržinek biti zahvaćena istragom, aktivno ili pasivno.

Tu u priču ulijeće druga situacija koja ga dira. Imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom. Turudić je toliko kontaminiran u javnosti da je zapravo besmisleno pisati kako u normalnoj državi ne bi mogao biti niti blizu ove pozicije i pobrajati sve njegove verbalne gimnastike kojima je pokušavao neke stvari opravdavati. No, Plenković i dalje inzistira na njemu, dapače, u javnim nastupima sad već ljutito objašnjava da je to sređena stvar.

Kad se pogleda taj stav s onim gotovo pa kričanjem da istraga oko Geodetskog fakulteta nije pod ingerencijom Europskog tužiteljstva, nameće se mišljenje kako je želja premijera da zaustavi to procesuiranje. Otvoreno nameće tezu da su pronevjere bile domaćeg novca i da domaći DORH ima nadležnost. Što dosta precizno govori što misli o DORH-u koji bi mu eto trebao biti alat da zaustavi Europsko tužiteljstvo i onda uspori ili u potpunosti ugasi istragu. Za to mu treba Ivan Turudić, koji je već javno izjavio svoje mišljenje da je Europsko tužiteljstvo suvišno.

Ono što se na kraju mora zapitati svatko s mogućnosti kritičkog razmišljanja je zašto se premijer ukopao u rov baš u ovom slučaju. Ne može igrati teza da štiti jednog ministra ili ministricu, već ih je sijaset žrtvovao istražnim organima, bila bi to samo još jedna u nizu. Neku logičku težinu nema ni da to izbjegava u izbornoj godini. Situacija s građanima je takva da onima kojih dosadašnjih 30 otpuštenih ministara nije smetalo neće ni 31. smetati. A onima kojima će smetati 31. već ionako smeta ovih prethodnih 30.

Tako da se nekako nameće sama od sebe teza da iza priče s Geodetskim fakultetom ima nešto više. Nije neka velika tajna da postoje govorkanja kako je isisavanje EU sredstava nakon dva velika potresa bila sistemska stvar, a ne pojedinačni ekscesi. Brojke koje se spominju za namjerno loše utrošena sredstva su, kako se govori, s osam znamenki. I onda se čovjek jednostavno mora zapitati bi li neka temeljitija istraga otišla do trenutačno vladajuće vrhuške. Što bi onda bilo realno objašnjenje za nervozu i histeriju premijera.

Za pretpostaviti je kako će se ovakva retorika AP nastaviti i da će mediji, oporba, logika, a pogotovo predsjednik biti na tapetu. Tim prije što se da primijetiti da Milanović zapravo zlurado uživa u ovoj situaciji. Ne treba iznenaditi i ako Plenković nastavi s prozivanjem za antihrvatsvo svakog tko u javni diskurs stavlja ove probleme i ove, sad se već može tako nazvati, skandale. Cilj mu je očigledan, zaustaviti ili bar usporiti aktualne istrage, a onda pred izbore polarizirati državu i zahvaćanjem desnog glasačkog tkiva dobiti izbore. A onda s četiri nove godine nastojati sve ove trenutačne probleme staviti u zapećak i proglasiti netemama.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

16.2℃

SW 3.1m/s

37%

1007.1hPA
  Vrijeme oko 20h:
15℃
Pet
15℃
Sub
14℃
Ned
11℃
Pon
13℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno