Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 14.0℃ | jugo 2.0 m/s
20. travnja 2024. 21:51
Foto: Centar izvrsnosti SDŽ  

Pokreće se Jadranski regionalni znanstveni centar

PODIJELI

Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva, naziv je projekta koji je danas predstavljen u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je ujedno i nositelj projekta. Radi se o značajnom projektu za SDŽ, ukupne vrijednosti od gotovo 21 milijun kuna, u kojem sudjeluje i kojeg između ostalih financira i Kraljevina Norveška, iz programa EGP (Europski gospodarski pojas) financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. – 2021. godine.

“Projekt je namijenjen učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim školama, s naglaskom na učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, pri čemu se misli na potencijalno darovite i visoko motivirane učenike te učenike s poteškoćama. Osim njih, koristi od sudjelovanja u projektu imat će i drugi stručnjaci koji rade u javnim institucijama koje su odgovorne za provedbu obrazovnih politika”, kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i Voditelj projekta za područje Republike Hrvatske.

Projekt se provodi u sklopu Poziva: Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, a Upravitelj programa je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija, a partneri su Ličko-senjska županija, Grad Gospić, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, International Development Norway (IDN), Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Visoko učilište Algebra, Osnovna škola Kostrena, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Javna ustanova Razvojna agencija LSŽ LIRA.

“Ovaj projekt će imati veliki značaj za čitavu Splitsko-dalmatinsku županiju, ali i za Centar izvrsnosti koji će napokon dobiti svoj centar, što smatram kapitalnim iskorakom u razvoju naše županije. Riječ je o jedinstvenom centru na području cijele jugoistočne Europe, u čijoj su realizaciji sudjelovali ravnatelj Centra izvrsnosti Ivica Zelić i službe Splitsko-dalmatinske županije. Također, jako je važno da partneri pristupe projektu ozbiljno kako bi u potpunosti zaživio i bio koristan svim građanima naše županije, a posebno mladim ljudima. Baš zato smatram da ćemo izgradnjom ovog centra ojačati sve potrebne kapacitete za razvoj učeničke izvrsnosti u našoj županiji”, kazao je župan Blaženko Boban.

Kroz ovaj projekt želi se ojačati kapacitete osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj županiji, kao i kapacitete gravitirajućih područja, s ciljem poboljšanja STEM (znanost, tehnologija, matematika) i informacijsko-komunikacijskih vještina učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika te poduzetništva i aktivnog građanstva, kroz organizaciju mnogobrojnih edukacija, studijskih putovanja, ljetnih škola i smotri. Kroz projekt je predviđena uspostava regionalnog znanstvenog centra (RZC) sa sjedištem u Splitu te s podružnicom u Gospiću, a koji će postati baza znanja, razmjene iskustva, unaprjeđenja i modernizacije za cjelokupni odgojno – obrazovni sustav.

“Osim razvoja znanja i vještina ciljanih skupina u predloženim područjima, jedan od ciljeva projekta je i modernizacija infrastrukture i nabava opreme koja će služiti za projektne aktivnosti, koja naravno ostaje dostupna za korištenje i nakon završetka projekta, tako da projekt donosi i kratkoročne i dugoročne koristi”, kazao je Ivica Zelić.

Ulaganjem u modernizaciju i adaptaciju prostora kao i nabavom specijalizirane opreme stvoriti će se poticajno okruženje za učenje i razvoj s naglaskom na praktičnu primjenu usvojenih znanja. Takva infrastruktura i oprema potaknuti će i razvoj kreativnosti i inovacija, intelektualne znatiželje, planiranja, suradnje i zajedničkog održivog djelovanja te stvoriti potencijalne nove izvore financiranja poput crowdfunding kampanja.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

14.0℃

SE 2.0m/s

55%

1008.7hPA
  Vrijeme oko 20h:
13℃
Ned
13℃
Pon
15℃
Uto
14℃
Sri
9℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno