Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 21:17
Foto: Ante Cizmic / CROPIX  

“Za pozivanje igrača Hajduka u reprezentacije pitajte Pletikosu, a Karoglan ima puno povjerenje”

PODIJELI

Sportski direktor Hajduka, Mindaugas Nikoličius danas je sjeo nasuprot nekolicine novinara koji prate klub i dotaknuo se aktualnih tema.

Započeo je, naravno, s temom prekida suradnje s Valdasom Dambrauskasom:

Kao prvo, želim mu zahvaliti što je ostavio trag ovdje i na svemu što je napravio u prošloj sezoni, došao je i ostvario zacrtane ciljeve, borba za prvo mjesto do samog konca sezone i osvajanje kupa, a sad kad je došlo do ovog trenutka želim pojasniti da je on doveden na moj prijedlog i na moj prijedlog smo raskinuli suradnju.

Naravno, to je bila najteža odluka za mene, surađivali smo već u dva kluba i prije Hajduka i jako se dobro poznajemo. Prema vani bi možda za mene bilo i lakše skrivati se iza njega, da je on ostao trener, ali želim naglasiti da mi je na prvom mjestu isključivo Hajduk i ciljevi Hajduka.

Kada sam osjetio da više ne možemo ići u istom smjeru, donio sam ovu tešku odluku. U subotu nakon utakmice sa Šibenikom sam imao sastanak s predsjednikom, na kojem sam preuzeo odgovornost na sebe i rekao sam mu ako smatra da što se sportskog segmenta ne idemo u dobrom smjeru da mu stavljam svoj mandat na raspolaganje. Kod nas je jasno postavljena hijerarhija, predsjednik bira sportskog direktora, nadzorni odbor bira predsjednika, itd.

On je rekao kako ne vidi moju krivicu i da imam njegovo potpuno povjerenje, želim naglasiti kako – baš kako je predsjednik rekao – ponekad treba donijeti teške odluke, nismo željeli imati kontinuitet samo radi kontinuiteta, prošla sezona je jedna stvar, u ovoj sezoni se nisu ostvarila naša očekivanja i nismo vidjeli napredak koji smo očekivali.

Ja sam svaki dan u svlačionici i na svakom treningu i nije više bilo te atmosfere i energije koju smo vidjeli prošle sezone. Bilo je i različitih razmišljanja sa strane trenera i sa strane kluba oko nekih ciljeva i strategije. To što piše u strategiji se nije poklopilo s razmišljanjima trenera, posebno oko odnosa prema mladim igračima.

Ta smjena se nije dogodila zbog rezultata u Šibeniku, gledali smo cijeli period, još od priprema i donijeli smo tu odluku jer nam je Hajduk na prvom mjestu i zato što vjerujemo u to što radimo.

Smatram da je dolazak Tramezzanija bio pun pogodak, on je ostvario sve ciljeve, dapače, ako se sjetite gdje smo bili i gdje smo završili, to je gotovo pa nemoguća misija bila. Gustafsson je nastavio, on se na koncu nije snašao u ovom okruženju, a Valdas je kao i Tramezzani po mojem mišljenju bio pun pogodak, to rezultati pokazuju, ali mi želimo ići još dalje, to je po meni normalan proces u nogometu.

I Dinamo mijenja trenere, to je nogomet, neke procese iznutra jednostavno vidiš bolje. Ne želim ulaziti u detalje, ne bi bilo ni pošteno, ali mi znamo zašto smo donijeli takvu odluku, i zato smo tu.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nakon toga, Nikoličius je preduhitrio sva nagađanja oko novog trenera:

Imam jako puno povjerenje u Mislava Karoglana. On je četiri godine u sustavu Hajduka, a od početka prošle sezone je priključen prvoj momčadi kao jedan od najperspektivnijih mladih trenera iz našeg sustava. Puno smo pričali o tome kako Hajduk još od Igora Tudora nije ‘izbacio’ mladog trenera i mislim da je Mislav u ovom trenutku taj čovjek koji može voditi ovah Hajduk, koji najbolje poznaje igrače, ima veliko poštovanje svlačionice, poznaje sve karaktere i kako njima upravljati, doista sam uvjeren u to.

Do pauze za Svjetsko prvenstvo, Mislav Karoglan će biti naš trener, mi mu vjerujemo u potpunosti. Tada ćemo imati dva i pol mjeseca pauze gdje ćemo vidjeti kako želimo dalje, vidjeti ćemo i situaciju na tržištu, možda netko od trenera sa svjetskog prvenstva bude slobodan, ali i tada će Mislav biti potpuno legitiman kandidat za ostati trener, jer smatram da on ima taj kapacitet da podigne ovu momčad. Vidim da je javnost imala percepciju kako nakon Valdasa nismo imali rješenje, ali ja ga vidim u njemu, nije on dobio posao tek tako, ja sam uvjeren kako je on sad najbolje rješenje za Hajduk.

Jeste li razgovarali s drugim trenerima, izašlo je ime Slavena Bilića kao jednog od kandidata?

Ja s niti jednim trenerom nisam razgovarao, jer ja vjerujem u Mislava Karoglana. Nismo mu stavili teret rezultatskih ciljeva na leđa, idemo utakmicu po utakmicu. Vidim da se priča o nekoj krizi jer smo drugi, ali sjetimo se gdje smo bili, dobrodošlo je razmišljanje da želimo više od toga, ali kako sam pojasnio, ni Valdas nije otišao radi rezultata.

Jeste li mogli ranije predvidjeti ovaj pad energije, na neki način je i sam Livaja još početkom sezone govorio o tome, neshvatljiva je izvedba momčadi u drugom poluvremenu protiv Šibenika, ipak je to očito bila kap koja je prelila čašu?

Nije to baš tako jednostavno. U Varaždinu smo, recimo pobijedili, alli su nam oni zapucali više od dvadeset puta prema golu. Mi smo uvjereni da imamo dobre igrače, nismo mi tek tako dali nove ugovore Kaliniću, Livaji i nekolicini mladih igrača. Učinili smo to jer im vjerujemo. Smatramo da momčad može pružati više i uvjereni smo da i hoće. Pojedinci moraju bolje, ovo je i neka poruka njima da očekujemo više od njih, da daju više za ovaj grb.

Stvorio se dojam u javnosti da je trenera smijenila svlačionica?

To je posebna tema na koju sam se htio osvrnuti. Došla su i do mene naklapanja koja su se očito proširila po društvenim mrežama kako je došlo do sukoba u svlačionici, spominjali su se i fizički obračuni igrača s trenerima, želim naglasiti kako ništa od toga nije istina. Nije bilo niti verbalnih napada, a kamoli fizičkih.

To želim odmah zaustaviti, jer došli su ti tračevi i do igrača i njihovih obitelji, to može stvoriti puno neugodnosti, a to bi bila velika nepravda. Ništa od toga što se spominje apsolutno nije istina. Možda ljudi misle da su te gluposti s društvenih mreža bezazlene i nebitne, ali sve to dođe do igrača, a doista se ništa nije dogodilo i od svih tih teorija i navodnih poruka nije autentično ni istinito.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Vratimo se malo unatrag – kako ocjenjujete prijelazni rok?

Da ponovim, napravili smo neke planirane stvari, produžili ugovore s nekolicinom igrača, doveli dva kvalitetna stopera na upražnjena mjesta, otišao je Ljubičić, doveli smo Kalika, radimo u nekim zadanim financijskim gabaritima i to treba poštovati. Imamo momčad koja je izgledala odlično u proljeće i smatramo da je naša prednost da imamo uigranost, igrači se dobro poznaju. U zadanim okvirima smo napravili dosta, naravno da uvijek može bolje, to je naravno moja odgovornost, ali ja opet ponavljam kako imamo dobru momčad, koja se može boriti za prvenstvo. Možda nećemo biti prvaci, ali siguran sam da se možemo boriti za to.

Dovodite li isključivo Vi igrače, ili se ponekad umiješa i predsjednik?

Imamo jasnu hijerarhiju. Postoji skautska služba koja izvrsno radi svoj posao, radimo shortlist o kojem onda diskutiramo zajedno s trenerom, a predsjednik se uključuje u razgovor oko financijskih uvjeta, odluke koje donosimo su uvijek normalan hijerarhijski proces. Svatko odrađuje svoj dio posla.

Biste li išta drugačije napravili da se možete vratiti par mjeseci unatrag?

Ponavljam, radimo u određenim gabaritima koji su zadani. Evo, bivši trener i ja smatramo da je Kalik pojačanje za Hajduk. Ja želim dovoditi pojačanja, ne samo dovesti puno igrača treneru, pa neka se on misli s njima, a oni nisu dovoljno dobri za nas, ali eto, ja sam svoje odradio, pa nakon pola godine reći da sam pogriješio. Stvorio se dojam da se nismo pojačali, što je i normalno, jer svi uvijek žele više i bolje i skuplje, postavili smo visoke standarde prošle sezone.

Smatram da imamo momčad, moramo još ispromovirati par mladih igrača, evo, ako pričamo o veznom redu, imamo Krolu, Ćubelića i Pukstasa, na treneru je da nekoga od njih odabere. Da smo doveli još nekoga, vi biste me pitali ‘zašto ne igraju naša dica’.

Mislite li da je prihvatljivo da obranu nose igrači na posudbama u Hajduku, lani Katić i Ferro, a ove sezone Awaziem i Borevković?

To je potpuno normalna praksa u nogometu. Ponekad klub nema financijske mogućnosti dovesti igrača razine koja mu je potrebna, ali onda se otvara ovakva mogućnost dovesti igrača kojeg si zapravo ne možete priuštiti ali vam radi razliku na terenu. Nije cilj imati cijelu momčad takvu, ali to je najnormalnija stvar, Atletico Madrid je tri godine imao golmana na posudbi iz Chelsea. Ja bih volio da smo mogli kupiti Awaziema, ali mišljenja sam da je on jedan od najboljih igrača HNL-a i ima kapacitet za Ligu prvaka, takvog igrača dovesti u Hajduk nje lako. Mi ne igramo ni grupnu fazu u Europi, on je imao puno ponuda, on je A reprezentativac selekcije koja vrijedi preko dvjesto milijuna.

Kad sam Valdasu pokazao Awaziema, on je rekao da je to nemoguće i da bi njegov dolazak bio ravno čudu. Doveli smo ga. Na to hoćemo li ga otkupiti možemo razgovarati koncem sezone. Dolazak Ferra nije neuspjeh, ja na to gledam na način da nam je on pridonio osvajanju kupa, napravili smo neki iskorak, uz njega će nešto naučiti i Prpić i Vušković – ja želim da oni budu naši stoperi uskoro. Na koncu se nismo dogovorili oko ostanka jer to je stvar dogovora tri strane, tako će biti sa svima na posudbi. Sezona je tek počela, procjene ostavimo za konac.

Mala digresija. Ovaj razgovor je bio skupni, nije riječ o klasičnom interviewu, i puno je bilo ubacivanja, potpitanja i dodatnih pojašnjenja, pa ćete večeras u raznim medijima čitati različite rečenice, nije lako izvući ključni smisao iz svega toga.

U ovom trenutku tog razgovora je netko prokomentirao ambicije Hajduka u smislu zadanog budžeta, pa je Mindaugas Nikoličius spomenuo kako Hajduk ima treći budžet u ligi, ali da smatra da je normalno kako ima ambicije za najviše ciljeve, pa rekao da HNL-u treba jaki Hajduk, da Dinamu treba jaki Hajduk, na što sam se gorko nasmijao i pitao ga, nimalo u šali – tko ga je to lagao…

A onda sam spomenuo kako smatram da Hajduk nema ravnopravan status u HNS-u i HNL-u te da Hajduk mora biti puno bolji nego je normalno da bi bio konkurentan, pitao sam ga uzima li to u obzir kad postavlja ciljeve, a sportski direktor je kupio vrijeme za odgovor protupitanjem;

Na što konkretno mislite?

Konkretno na suđenje i odnos HNS-a u puno segmenata?

Smatram da bi bilo nekorektno s moje pozicije kao sportskog direktora pričati o suđenju.

Razmišljate li barem interno u klubu o tim problemima?

Ja konkretno razmišljam o stvarima na koje mogu utjecati, kako što više dati Hajduku i učiniti ga boljim. Ne želim gubiti vrijeme na stvari na koje ne mogu utjecati. Gledam kako pomoći treneru da pobijedimo na Rujevici. Gledam kako pomoći igračima da budu bolji, gledam kako dovesti možda nekog igrača na zimu, čak i planiram što ćemo trebati na ljeto.

Možete li prokomentirati slučaj s U-21 reprezentacijom, u koju nije pozvan Ljubičić, a Biuk šanse dobiva na kapaljku, znamo da je reprezentacija izlog za mlade igrače?

To nije pitanje za mene, to možete nazvati Stipu Pletikosu, on je direktor reprezentacija. On je čovjek iz Splita, bio Vam je jučer tu, mogli ste ga pitati. Jako dobro pitanje, odgovor zanima i mene…

Foto: Miro Gabela / hajduk.hr

Hajdukovih igrača ima po cijeloj ligi, neki su na posudbama, neki su otišli, jasno je da dobre igre nekih od njih ne znače da bi oni bili dobri za Hajduk jer nije isto igrati za Goricu, Šibenik ili Varaždin ili igrati u Hajdukovu dresu, kako ste odlučili da će Kalik ovaj put biti pojačanje?

Vi morate znati da sam ja Kalika doveo u Goricu, radio je s njim i Valdas i mi smo točno znali zašto on nije uspio u Hajduku prošli put, znali smo točno kakvog igrača dovodimo i kakva je osoba. On više nije mlad igrač, on je sazrio i spreman je za taj iskorak za napraviti ozbiljnu karijeru, on nije samo igrač da popuni broj, on je igrač koji može raditi razliku. Sazrio je i mentalno, ne samo igrački. Isto vrijedi i za Teklića recimo. Ja sam sretan što on sad igra dobro. Ako pokaže da može biti pojačanje za nas, vrata su mu širom otvorena.

Predsjednik je pred sezonu kao jedan od ciljeva spomenuo kako želi da navijači budu zadovoljni. Imali ste podršku nakon više lošijih igara, ali evo u subotu nakon utakmice s Istrom, prvi put je momčad doživjela zvižduke. Je li Vas to pogodilo?

Doživio sam to pozitivno. To znači da ljudi žele više i znaju da možemo dati više, to je i naš cilj. Nije cilj biti u nekoj comfort zoni, znamo što je Hajduk i što se od nas očekuje. Znamo koliko ljudi vole ovaj klub, možemo se mi skrivati iza nekih opravdanja, ja ne bježim od toga da se mi moramo boriti za titulu. Možda i ne budemo prvaci, ali moramo se boriti za titulu. Gledam samo jesmo li napravili sve da budemo na razini potrebnoj za to.

Jeste li u ijednom trenutku osjetili da momčad ne daje sve što može, jeste li zadovoljni fizičkom pripremom, ili su padovi možda uvjetovani mentalitetom?

Ne mogu ocijenjivati tako jednostavno, ali postoje igrači koji su u svakom trenutku na najvišoj razini, ali naravno da ima igrača koji mogu i više. Što se fizičke pripreme i mentaliteta tiče, to su povezane stvari, svaki detalj je u nogometu bitan. U svakom detalju se možemo poboljšati. Ovisno je to i o nogometu i intenzitetu kakvog želimo igrati, možda bi neki igrači i trebali više trčati, ali treba pažljivo ocijeniti i na treneru je da procijeni je li to njihov maksimalni kapacitet ili mogu dati više.

Što je s Eduokom?

Moramo prihvatiti da on praktično dvije godine nije igrao nogomet i iskreno, nisam siguran hoće li moći doprinijeti na onoj razini koja je potrebna Hajduku.

U obrani samo Elez ima višegodišnji ugovor, kakav je dugoročni plan?

Kako sam već spomenuo, moja želja je da Prpić i Vušković dođu na te pozicije, ali imamo i mogućnost otkupa Awaziema i Borevkovića, imamo i Simića koji je imao konkretne ponude, ali je izrazio veliku želju ostati, rješavati ćemo sve kad za to dođe vrijeme, pričati ćemo sa svima i donijeti odluke, jer to su pozicije na kojima ne treba previše mijenjati stvari, definitivno.

Za kraj, pretpostavka je da je odabir Mislava Karoglana bio uvjetovan činjenicom da je četiri godine u sustavu i dobro poznaje mlade igrače, te da on ima već saznanja koga od njih će promovirati?

Naravno da ima, već smo i razgovarali o tome, ali dopustite da si i on uzme malo vremena, u prvom tjednu je imao dvije utakmice, za koji dan ćete to moći njega izravno pitati. Vraćanje Pukstasa je bila jedna od prvih njegovih odluka, smatram da je on momak taj koji ima mentalitet sportaša koji nama treba, možda i nije talentiran kao neki drugi, ali mislim da je njegov stav takav da ima sve preduvjete da uspije u Hajduku.

Tko će biti Karoglanovi pomoćnici?

Naš plan je promovirati tri trenera iz akademije u stručni stožer, to će biti njegova odluka, kad se definiraju imena, biti ćete obaviješteni.

Sve u svemu, u ovom formatu razgovora kojeg smo imali, sportski direktor je bio dosta izravan u svojim odgovorima, uobičajeno je ostao potpuno zakopčan vezano za bilo kakva nagađanja oko pojačanja ili transfera općenito, što je jedino ispravno na kraju krajeva.

Mindaugas Nikoličius očito nije olako podnio zadnja događanja na Poljudu, ali nije ostavio ni dojam čovjeka koji sumnja u svoje odluke.

Koliko god mrzio takve besmislene zaključke na koncu bilo kojeg članka, samo budućnost će pokazati koliko sve izgovoreno ima smisla i hoće li donijeti toliko željeni napredak.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno