Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 21:23
Foto Goran Mehkek/CROPIX  

Kad ne zna što i kako, Andrej Plenković uvede novi porez

PODIJELI

Hrvatska politička scena ide dalje, HDZ nastavlja sa svojim odlukama koje znaju biti na razini sedmogodišnjeg djeteta. Dakle, sad će od firmi koje uspješno posluju uzimati dodatne pare kako bi mogli utrošiti na svoj državni aparat, koji je kroz godine narastao do grotesknih razmjera.

I dok se to najavljivalo kroz vladajućoj stranci naklonjene medije, djelovalo je više kao ispitivanje teritorija, kao, dokle se može ići. No, danas je to i sam Andrej Plenković najavio, pomalo nesuvislo, kao sedmogodišnje dijete, kako smo već kazali.

Ministarstvo financija će uputiti prijedlog za porez onim poduzećima čija je dobit značajno porasla zbog ovih okolnosti. Ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti“, kazao je Plenki danas, još jednom pokazujući da je apsolutni dibidus po pitanju ekonomije. Jer, tko je taj tko će zaključiti što je to značajni porast dobiti. Ako su to porezne uprave, ljude će dovesti do ludila, rađe bi išli na suđenje kod Maje Šupe nego poreznicima, koji ili se žele dogovoriti ili su malo priglupi ili toliko restriktivni da ne znaju pogledati kontekst. Pa će svaka mlada tvrtka koja je taman ušla u pozitivno poslovanje biti na meti oporezivanja.

Što će dovesti do osipanja poduzeća u Hrvatskoj, jedna od prednosti Europske unije je mogućnost otvaranja trgovačkih društva bilo gdje na teritoriju te asocijacije. Pa i u Estoniji, gdje se to može napraviti a da uopće ne dođeš u državu fizički. I stvarno nitko neće moći išta kazati ljudima koji pobjegnu sa svojim tvrtkama.

Način za premoštenje krize je jednostavan, samo da smanje broj općina, općinica i gradića s 500 i kusur na stotinjak uštejdelo bi se više nego ovim kretenskim porezom, kakvim bi se eventualno mogla pohvaliti kakva komunistička stranka. No, HDZ, stranka osuđena za kazneno djelo, to ne može napraviti jer bi tim pretumbacijama izgubila neke lokalne jedinice. A gdje onda uhljebiti te ljude? Dobra B opcija bi bila oporezivanje druge nekretnine i svih daljnjih, ali to ne smije učiniti, jer bi dvije skupine krajnje povezane s politikom time bile ugrožene. Kriminalci koji se u Hrvatskoj ne zamaraju kompleksnim pranjem novaca i čuvanjem sredstava, nego sve to rade baš kroz nekretnine. I banke, kojima bi takav porez stvorio noćnu moru i natjerao ih na olakšavanje kreditnih uvjeta. Kao i na ulaganje sredstava na poslovno tržište.

Dojam je kako Andrej Plenković želi pred javnosti ispasti kakav Robin Hood, uzima bogatima da bi dao siromašnima. Što bi mogao biti dodatni dokaz da razmišlja o izborima iza Nove godine. No, ovaj put se preračunao, ljudima je puna kapa njegovog arogantnog umišljenog stava, kao i štićenja što nesposobnih, što banditskih članova vlade i stranke. Ne može ispasti više Robin Hood sve da u vlastitim zubima na Dolac donese šerifa od Nothinghama i s njime dvije tone luka iz Ljubitovice koji bi djelio. Htio bi biti Robin Hood, a ljudi ga vide kao Mariju Antoanetu (znamo da zapravo ono nije rekla, ali pustimo to sad). Jer Plenković nikad nije imao ikakav osjećaj za realekonomiju, radi se o djetetu komunističke aristokracije čiji su roditelji obavili uspješno tranziciju na HDZ, nije imao niti vremena osjetiti realekonomiju. Kao ni predsjednik Milanović, uostalom, isti su životni put imali.

Dakle, ovaj porez kojim žele spriječiti uspješnost tvrtki, ili bar ih natjerati da nađu poreznika spremnog na knjigovodstvene egzibicije, na kraju ništa dobra neće donijeti. Osim možda bujanja administracije, zbog čega bi na zimu možda trebali i neki novi zakon kojim bi se našla sredstva za tu administaciju.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno