Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 9.9℃ | maestral 2.5 m/s
28. studenoga 2023. 19:58
Foto: Sasa Buric / CROPIX  

Izjava eona: Dalmata sum

PODIJELI

Danas je dan Sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije, koji je svojedobno rekao našu izjavu eona:

“Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum.”

“Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac.”

I danas moramo malo o tome. Što je danas Dalmacija i gdje su Dalmatinci na mapi moderne Hrvatske.

I ne, neće to biti svečarski tekst. Jer, evo, krenimo s činjenicom da je danas i službeno Dan Splitsko-dalmatinske županije. Za početak, smatramo čistom herezom nazvati samo tu županiju dalmatinskim imenom, o tome da bi Dalmacija morala biti jedna cjelina se može raspravljati, ali da ostali dijelovi Dalmacije ne nose to ime je čisti nonsens.

Da ostanemo u latinskome posljedica je to Tuđmanove opsesije južnom Hrvatskom i na koncu jednom jednostavnom – divide et impera politikom koja se (i) prema Dalmaciji provodi od tada.

A kad smo spomenuli svečare, taj Dan županije, koji bi se trebao slaviti danas se proslavio svečanom sjednicom još u četvrtak. Dva dana ranije. I iako vam to nitko neće službeno potvrditi, jasno je da se to odradilo nešto ranije kako bi na svečanost stigao i nasljednik Franje Tuđmana, trenutni Veliki Vođa, el presidente de HDZ, koji se tih dana, potpuno nevezanim poslom obreo u Splitu.

Sveti Jeronim, rečeni Jere je u ovoj svojoj izjavi arhetip Dalmatinca – ponosan, svjestan svojeg temperamenta, ali toliko je finese u svemu tome da je jasno kako je taj vrhunski intelektualac svojeg vremena nimalo slučajno zaštitnik ove naše drage didovine.

A kad pogledamo kako se Dalmatinci danas odnose prema svojoj didovini, kako se uglavnom klanjaju likovima koji Dalmaciju uništavaju, negiraju je i od nje rade sprdnju, nema nam nego izgovoriti nešto sasvim drugačije od te legendarne Jerine, a probat ćemo na latinskome, uz pomoć jedne eminentne Latinistice, tako da izjava zvuči pametnije:

“Pudeo, Domine, quia Dalmata sum.”

Čestitamo svima koji slave.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

9.9℃

NW 2.5m/s

84%

995.6hPA
  Vrijeme oko 19h:
9℃
Sri
8℃
Čet
15℃
Pet
17℃
Sub
12℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno