Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 22:32
Foto: Goran Mehkek / CROPIX  

Izjava dana: Teret krize koja to nije

PODIJELI

Traju okapanja oko najavljenog poreza na dodatnu dobit, kojom država namjerava uzeti dio novca od onih koji imaju veće zarade nego u pretkrizno doba. I doki se može dosta utemeljeno raspravljati hoće li država znati iskoristiti te novce, pošto empirijska saznanja govore da neće, rasprave traju i o samom porezu kao takvom. Tako je ekonomski stručnjak Hrvoje Zgombić izjavio:

Imate cijeli niz situacija zbog kojih kompanije imaju višu dobit i zato je predloženi način oporezivanja totalna glupost

I ima stajalište Zgombića osnov. Ali ima i druga strana. Može se raspravljati je li to veliki udar na slobodno tržište. No, isti ti predstavnici slobodnog tržišta nisu imali problema kad je država u koroni intervenirala s novcima za zaposlenike. Kao i ograničenjima infrastrukturnih troškova za poduzetnike i firme. Druga je stvar Zgombiću malo nategnutija, on govori i kako je nekima profit porastao zbog ulaganja. No, to se sukobljava s logikom, ulaganja kratkoročno smanjuju profit. Moraš uložiti sredstva, to ide u rashode i logika nameće da onda profit pada.

Druga je stvar da ova kriza koja nas stišće – zapravo ne postoji. Bar kad se pogledaju neki parametri. Prije svega, profit kompanija. Koji globalno nikad nije bio veći. Što je onda kontradiktorna situacija. Zarada globalno raste, ali s njome i kriza. Što je zaključak da dolazi do akumulacije kapitala u uskom krugu. A još je Aristotel govorio kako velika nejednakost izaziva nezadovoljstvo.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno