Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 11.0℃ | bura 3.7 m/s
25. veljače 2024. 09:20
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX  

IZJAVA DANA: Jedinica iz kemije za direktora Tuheljskih toplica

PODIJELI

Nešto neobično dogodilo se u Tuhelju sinoć, došlo je dok kemijske reakcije koja je dvoznamenkast broj ljudi poslala u bolnicu. A za objašnjenje bi direktor Termi Tuhelj dobio jedinicu čak i od mojih nastavnica kemije, koje i nisu bile spektakularno znanstvene.

“Oko 18 sati dostavljač kemikalija dostavio je natrijev hiperklorid kojeg koristimo za obradu bazenske vode koju skladištimo u strojarnici bazena. Prilikom dostave dostavljač je greškom usipao kiselinu PH- (minus) te je u trenutku došlo do kemijske reakcije u zraku koja se počela širiti prostorijama prema saunama i wellness centru”, izjavio je direktor Terma Tuhelj, Vasja Čretnik.

A time je rekao ništa. Dakle, njima je dostavljen natrijev hiperklorid, koji se koristi za čišćenje bazena, to je onaj klor za koji se kaže da se stavlja u bazene. A onda kaže da je sipana kiselina, pa spominje PH negativno, i onda je došlo do reakcije. Krivo na toliko nivoa, čovjek je ili dibidus u kemiji ili spina nešto.

Dakle, najprije ne postoji PH -, odnosno pH minus. PH je ljestvica kiselosti i lužinatosti, u rasponu je od 0 do 14, do sedam su kiseline, pri čemu je niži broj kiseliji, a lužine su preko sedam. Sedmica je neutralna, to vam je ono kad za sapune i kožne pripravke na reklama kažu da je pH neutralna. Tako da ne postoji kemikalija koja se zove PH minus.

Sam natrijev hiperklorid je lužnat, pH vrijednost mu je 11 u stabilnom stanju. Može padati prema dolje ako se diže temperatura, ali maksimalno do sedmice, gdje dolazi do potpune razgradnje. Ukratko, zasigurno nije kiselina, jer kiselina koja sadrži klor je ono što mi zovemo solna kiselina. A natrijev hipoklorid, koliko god mu seksi bilo ime, u svojoj srži je jednostavno izbjeljivač. Ono što je Trump razmišljao da se može piti protiv korone.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

11.0℃

NE 3.7m/s

73%

1010.2hPA
  Vrijeme oko 7h:
10℃
Pon
10℃
Uto
12℃
Sri
14℃
Čet
12℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno