Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.2℃ | bura 6.4 m/s
24. rujna 2023. 12:39
Foto: Bozo Radic / CROPIX  

Pala Vlada u Crnoj Gori, krivci za to su ili duhanska mafija ili srpska crkva

PODIJELI

Crnogorska Vlada pala je sinoć nakon što je 50 od 81 zastupnika u parlamentu glasao za smjenu premijera Dritana Abazovića i njegovih ministara. Oni će sada obavljati ulogu tehničke vlade dok traju pokušaji da se od ovog saziva parlamenta sastavi nova izvršna grana vlasti, a ukoliko to ne uspije, susjednu državu čekaju novi izbori.

Za Hrvatsku je ovaj razvoj stvari dosta bitan. Naime, jasno je da u Crnoj Gori sada traju svađe zašto je došlo do rušenja, no sva tri razloga koja se spominju bar posredno imaju veze i s Hrvatskom. Prvo treba reći kako je na samom zahtjevu za smjenom pisalo kako Vlada nije ispunila “prioritetne zadaće kako bi se intenzivirao proces europske integracije Crne Gore”. Kako to obično biva, ovo nije stvarni razlog, ali i on se tiče Hrvatske, Crna Gora ima želju ući u EU, čime bi i mi dobili unijskog susjeda na Jugu.

Stvarna rasprava u susjedstvu je pak je li do pada Vlade došlo zbog Srpske pravoslavne crkve ili zbog cigareta. Abazović tvrdi da se radi o ovom drugom, odnosno umješanosti građevinske tvrtke Bemax u šverc cigaretama, ali i ubojstva crnogorskog urednika Duška Jovanovića te hrvatskih urednika Ive Pukanića i Nike Franjića. Ukratko, Abazović tvrdi da je Bemax, inače blizak Milu Đukanoviću, tvrtka koja stoji iza kompleksnih operacija šverca cigareta, što je glavna zanimacija crnogororske mafije. S druge strane, očekivano, to negiraju.

Oni koji nisu za Abazovića smatraju pak da je do rušenja Vlade došlo zbog čudnog poteza premijera koji je početkom ovog mjeseca potpisao Temeljni sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koji oponenti tvrde da je previše na ruku srpske crkve koja često služi za širenje velikosrpske ideje. Pogotovo u Crnoj Gori. Odmah po iznenadnoj objavi o potpisu ugovora znalo se da dio stranaka koje podržavaju Vladu to više neće raditi. Uostalom, baš zbog preprisnog odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom pala je i prošla vlada.

Ovako s nekoliko stotina kilometara udaljenosti teško je dokučiti istinu, ali ima jedna indikativna činjenica. Naime, Bemax i njihovu povezanost sa švercom cigareta premijer Abazović počeo je na veliko spominjati tek nakon što je potpisao ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Tako da ostaje sumnja da mu je to tek smokvin list za neočekivan zaokret prema srpskoj crkvi.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

19.2℃

NE 6.4m/s

55%

1014.3hPA
  Vrijeme oko 14h:
23℃
Pon
29℃
Uto
31℃
Sri
25℃
Čet
24℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno