Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 16.2℃ | lebić 3.1 m/s
18. travnja 2024. 22:01
Foto: Davor Pongracic / CROPIX  

Izjava dana: Hrabrost smanjuje korupciju

PODIJELI

Pomalo je tužno za državu da joj red u kaznenim procesima radi jedna strana državljanka. No, posao Rumunjke Laure Codrute Kövesi je takav, da čačka po svim pravosuđima država Europske unije, ona je Europski tužitelj i dovodi u red sve što se tiče europskih fondova. Na sreću svih nas. Treba li podsjetiti, Gabrijelu Žalac se ne bi procesuiralo da nije bilo ovog Ureda. Jučer je posjetila Zagreb i kazala kakvo je stanje.

U Hrvatskoj trenutačno imamo na desetke otvorenih slučajeve, teško preko 30 milijuna eura.

Jasno da je dojam kako se tu radi samo o vrhu ledene sante, zapeli smo u korupciji kao vlak u snijeg u onoj dječjoj priči. Tih 30-tak milijuna eura samo je kap u moru, no bar se uspostavlja praksa koja će one sklone marifetlucima natjerati da bar dvaput promisle prije nego će zamračiti novac iz EU fondova. Prvi korak, ali od nekud se mora krenuti.

Kövesi je dokaz i da pojedinci mogu raditi razliku. Ona je u domicilnoj Rumunjskoj imala probleme. Jer se dirnula u političku korupciju, nije to veselilo vladajuće bilo. Baš čudno. I već viđeno i kod nas. No, žena je unatoč prijetnjama i životu istjerala svoje. I izgradila poziciju za ovu novu ulogu. Koju obavlja dobro. U najmanju ruku zna dobro odabrati suradnike po državama, domaći Ured je pokazao da zna raditi van gabarita domaćeg DORH-a i ispravljati njegove pogreške. Uglavnom, Rumunjka pokazuje, da ima više osobne hrabrosti, svima bi nam bilo bolje.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

16.2℃

SW 3.1m/s

37%

1007.1hPA
  Vrijeme oko 20h:
15℃
Pet
15℃
Sub
14℃
Ned
11℃
Pon
13℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno