Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
17. lipnja 2024. 00:44
Žuga i Sejo  

Hit dana: Podsjetnik na Pišonju i Žugu

PODIJELI

Predrag Žustrić zapravo nikad nije napravio ništa bitno u povijesti glazbe. A svejedno je njezin integralni i neizostavni dio na ovim prostorima. Pod svojim nadimkom Žuga skupa s kompanjonom Pišonjom je kroz pjesme onog starog originalnog Zabranjenog pušenja ušao u legendu, glazbenu i kulturološku.

Žuga je na današnji dan prije šest godina preminuo u Metkoviću, pridružio se Jasminu Nišiću Pišonji onkraj svijeta i sada ponovno zajedno mogu ukrasti autobus i krenuti prema nekom nebeskom Zaostrogu. Mjesec više neće biti gore, pa Pišonja i Žuga možda napokon dođu i na more.

Balada o Pišonji i Žugi” i “Pišonja i Žuga u paklu droge” nikad mi nisu bile najdraže pjesme Pušenja. Nekako osobno uvijek sam najviše cijenio Fikretu koja čisti tuđa stubišta zbog lutanja, kafana i tobmbola, ali svima koji su bili iole u formativnim godinama u to vrijeme Pišolja i Žuga usjekli su se u život. Antijunaci koji su na drugi način doživljavali život od još jednog lika tih pjesama, Murge drota, bili su svojevrsni arhetip tog Sarajeva osamdesetih. Grada kojeg se doživljavalo skroz drukčije nego danas, polazišta glazbenih New Primitivesa, kojima je Zabranjeno pušenje bilo frontmen. Još od one famozne rečenice da je crk’o Maršal, fino miskajući politički koncept s tehničkim problemima. Radi se o događaju koji kao i mnogo toga iz prošlosti ove grupe je negdje na granici stvarnosti i legende. Jer do danas nije jasno je li se stvarno dogodilo ili je nekako ušlo u legendu kroz javnu predaju, a bez osnove u stvarnosti. Ali na kraju nije niti bitno, crknuti Maršal je odigrao svoju ulogu u stvaranju bunta jedne generacije.

Doći će devedesete, Sarajevo će iz tog filma Pušenja, Pišonje, Žuge i Murge drota otići u stravični horor. Koji će svojom granatom ili snajperom prekinuti Pišonjin život 1992. godine. Žugu je spasio posao, zbog njega se prije kaosa preselio u Metković. Pušenje će isto pasti kao žrtva rata, Nele će otići na svoju stranu, Sejo na svoju, svatko će imato svoje Zabranjeno pušenje, nedostajat će treće s dodatkom 1861 u imenu. Nakon odlaska Žuge 2016. godine tako će ostati samo sjećanje na jedno drugo vrijeme i na jedan bend. I zato, za hit dana, priča o neuspjeloj avanturi Pišonje i Žuge.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Uto
25℃
Sri
26℃
Čet
23℃
Pet
25℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno