Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.9℃ | bura 1.9 m/s
19. lipnja 2024. 10:17
Foto: Duje Klaric / CROPIX  

Dan kad je Mordor preživio papelitose a Hajduk pao u mordorsko / venecijanske zamke

PODIJELI

Danas je četrnaesta godišnjica jedne od najikonskijih utakmica ikad odigranih u HNL-u. Utakmica je to kada je Hajduk, umjetno pogonjen političko tajkunskom scenom, na oduševljenje većine hajdučkog puka – pokazao zube Dinamu.

I bez obzira što se ja osobno ne oduševljavam baš tim periodom našeg kluba, urednik je danas poslao poruku i naručio članak s mojim sjećanjima na tu utakmicu. A kad urednik da zadatak, ja uvijek poslušam. Ako ćemo lagat. Ali to je druga tema.

Torcida je tih godina doživljavala renesansu, a bez obzira što se uglavnom nije oduševljavala onime što se događa oko kluba tih godina, na samoj utakmici je bila zaslužna za vjerojatno najspektakularniju koreografiju viđenu na ovim prostorima.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

I iako je ta koreografija, ti legendarni papelitosi ono što svi uglavnom pamte, ta je utakmica zapravo bila prekretnica i nakon nje više ništa nije bilo isto, jer gazda hrvatskog nogometa je tada shvatio protiv koje energije se bori i tada je zapravo započeo s onim što je kasnije puno puta ponovio (i odradio skupa sa svojim jatacima i dalmatinskim kvislinzima) – Hajduka treba lupit po glavi čim je pomisli dignut iznad površine.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

O samoj utakmici ne treba puno pričati – Bebek se usudio svirati čisti penal za Hajduk, Ibričić je zakucao bombetinu u rašlje, Hajduk je pobijedio, ali to je bila pobjeda u jednoj bitci, a izgubio je nakon toga Hajduk ne samo rat za titulu nego je izgubio i prigodu da se približi Dinamu u sljedećih x godina.

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Oni mlađi, koji se toga ne sjećaju, ne mogu niti zamisliti kakva je medijska mašinerija upregnuta po završetku te utakmice. Netko neupućen bi u danima nakon te pobjede Hajduka mogao pretpostaviti da se na Poljudu te večeri događalo u najmanju ruku ono što se dogodilo na Maksimiru onog svibnja kad je Arkan doveo svoje društvo na izlet u Zagreb.

Uz halabuku oko divljaštva, opasnih papirića, porciju su dobili i sudac Ivan Bebek, koji više nikad nije ponovio greške iz te utakmice i u budućnosti dobro znao gdje se veže konja; ni majka Blažičko nije bila pošteđena, a gospon Ivica je nakon toga od solidnog TV komentatora postao uspješan poduzetnik i katastrofalan TV komentator, ali vezivati konja nikad više nije pogriješio.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Vjerovali ili ne, ali tada je Dinamo tražio strane suce, a likovi koji su vodili Hajduka su se uhvatili na tu venecijansku ješku i sve izjavljivali vjeru u hrvatske suce.

A do kraja sezone smo vidjeli kako izgleda mordorska pravda u izvedbi hrvatskih sudaca. I gledamo to od tada.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Naravno, likovi koji su tada vodili Hajduka nisu bili dorasli ni najosnovnijim zadaćama, taj tobogan kojim su Hajdukove financije iz ogromnog plusa koji mu je omogućila sprega politike i hrvatskih tajkuna bacile u debeli minus u rekordnom roku spada u anale hrvatske nesposobnosti i to je zapravo ono čega se ja sjetim kad pomislim na tu utakmicu.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Imao je Hajduk tada jaku momčad, preplaćenu i ne baš fenomenalno izbalansiranu, ali ono što je ključno – Zdravko Mamić je shvatio poruku koja je došla iz srca sjevera. I više se nikad nije doveo u situaciju da mora gasiti požare zbog vatri koje su se rasplamsale u Splitu, od toga dana je onemogućio da se upali i šibica južno od Svetog Roka, zapravo da uopće i postoji šibica.

A domaći kvislinzi su mu dali ruke obilato, zajedno s hrpom nesposobnih likova, koje smo često i sami birali i klicali im uz to.

Ono što je bilo najbolje od Hajduka te večeri je preživjelo. I nešto kasnije pokazalo snagu koja ipak daje neku nadu za budućnost.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.9℃

NE 1.9m/s

47%

1016.7hPA
  Vrijeme oko 2h:
26℃
Čet
29℃
Pet
29℃
Sub
23℃
Ned
22℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno