Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
17. lipnja 2024. 00:18
foto tea cimas/CROPIX  

Benzin i dizel ćemo do proljeća uvoziti iz inozemstva, nema domaće proizvodnje

PODIJELI

U jeku najveće energetske krize u ovom tisućljeću jedina hrvatska rafinerija nafte, ona u Rijeci, na najmanje pet mjeseci će ostati bez proizvodnje. Naime, zbog izgradnje dijela postrojenja za koking, namjenjenog preradi ostataka teške nafte, potrebno je zaustaviti proizvodnju.

Što to znači? Pa, da najveća domaća industrija nafte u tom razdoblju neće moći proizvoditi goriva za automobile. Nakon kupnje sirove nafte morat će je davati drugim rafinerijama da je prerade u iskoristiva goriva. Ne može se reći da se radi o najracionalnijem potezu, obzirom na stanje u svijetu i državi. Iz Ine su Marinku Glavanu iz Novog lista odgovorili da imaju zaliha benzina do siječnja ili veljače te da je daljnja opskrba osigurana, ali nisu naveli koliko će sve to utjecati na cijene.

Tko pak u ovom slučaju najviše dobija? Nimalo iznenađujuće, Mađari. Naime, nafta će se slati u Mađarsku na preradu i MOL će ispostavljati fakture Ine za ovu uslugu. Da priča bude dodatno komplicirana, izgradnja postrojenja za koking dio je međudioničkog ugovora za Inu, ali Mađari s time kasne gotovo deset godina. U međuvremenu su kao kontrauslugu za to tražili zatvaranje Rafinerije Sisak kao i prodaju nafte direktno njima. Čini se kako su jako dobro prošli u ovom poslovnom poduhvatu.

Inače, postrojenje za koking bitno je jer će omogućiti preradu ostataka goriva iz proizvodni procesa, a ukinut će i potrebu za uvozom ruskog vakumskog plina potrebnog za proizvodnju dizela. Čime bi Ina postala samodostatna za dizelske potrebe u Hrvatskoj. No, kako se kasni s čitavom izgradnjom, postrojenje bi trebalo biti operativno tek u drugom dijelu 2024. godine, u najboljem slučaju.

Uglavnom, u ova energetski krizna vremena Mađari su opet dobro prošli poslujući s Hrvatskom. Često se to događa.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Uto
25℃
Sri
26℃
Čet
23℃
Pet
25℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno