Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 23.6℃ | bura 4.0 m/s
2. listopada 2023. 13:02
Foto G.A.  

Zwölfter in Dortmund: Kako sam od navijača postao muzeolog

PODIJELI

Dolazak iz Oberhausena u Dortmund je vrlo jednostavan, dnevna karta za putovanje vlakom po cijelom Rurhu košta 7,60 eura, a opcija ima svakih dvadesetak minuta tokom cijelog dana i noći. 

Prvo što sam želio vidjeti u Dortmundu jest muzej njemačkog nogometa (Deutsches Fussballmuseum), i dok je vlak klizio prema glavnom dortmundskom kolodvoru, a ja vadio mobitel da vidim kako ću do njega, s desne strane se ukazala ogromna zgrada s nazivom traženog muzeja.

I nisam se razočarao kad sam prešao preko trga pred Hauptbanhofom, jer muzej je vrlo moderan i doista osjetite tu povijest.

Već sam ulaz koji simulira tunel kojim izlazite na teren i u kojem čujete huk navijača sa različitih njemačkih stadiona daje fantastičan dojam, a kad ga prođete, na samom ulazu vas dočekuje čudo iz Berna, prvi veliki uspjeh njemačkog Elfa, kada su u Švicarskoj u finalu svjetskog prvenstva pobijedili sigurno najjaču momčad tog vremena – mađarsku Laku konjicu 3-2, iako su već u osmoj minuti gubili 2-0, a od Mađara su u grupi primili ravno osam golova i izgubili 8-3.

I redaju se uspjesi Elfa na interaktivnim ekranima, originalni dresovi i lopte iz davnina, centralno mjesto zauzima broj 5 s memorabilijama Kaisera Franza Beckenbauera, a ponosno su istaknuli i dres Diega Armanda iz Italije ’90 kojeg su Matheus i društvo porazili u finalu. 

Naravno i ono demoliranje Brazilaca na njihovom terenu je tu, ali i povijest istočnonjemačkog nogometa. 

Možete poslušati radio prijenose starih utakmica, kao i zvukove sa svih stadiona. 

S guštom sam odgledao golove iz Lyona ’98, sa sjetom se sjetio vremena kad sam uživao u Šukerovim golovima, a nije nevažno napomenuti da u samom muzeju narator uz te golove kaže – to je bio dan kad je njemački nogomet počeo ispočetka. 

Moj omiljeni detalj jesu tri mala monitora na kojima se beskonačno vrti gol s Wembleya ’66, kojim su Englezi osvojili svoje jedino svjetsko prvenstvo, baš protiv Njemačke, a što oni misle o tom golu i koliko ih boli jasno je iz toga da ga i dan danas u muzeju možete pogledati iz svih kutova i u slow motionu. 

Plan je bio provesti pola sata, pa se uputiti na Westfalen, pogledati i stadion i muzej BVB-a, ali kako se razgledavanje razdužilo, shvatio sam da bih ipak to mogao ostaviti za sutra, jer nemam namjeru od navijača postati muzeolog. 

Pa sam otišao na pivo. 

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

23.6℃

NE 4.0m/s

29%

1024.3hPA
  Vrijeme oko 11h:
25℃
Uto
25℃
Sri
23℃
Čet
23℃
Pet
23℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno