Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.3℃ | bura 1.7 m/s
25. svibnja 2024. 06:38
Foto: Nikola Vilic / CROPIX  

Zašto američki avioni patroliraju južnim Jadranom?

PODIJELI

Dubrovački vjesnik donio je jučer priču o tome kako na nebu iznad južnog Jadrana intezivno patroliraju tri američka vojna aviona. Njihovi letovi se vide na servisima koji u stvarnom vremenu pokazuju kretanja zrakoplova, a zaključak je bio kako možda patroliraju zbog ukrajinskog transportnog aviona koji je u to vrijeme prolazio tim zračnim prostorom.

No, najvjerojatnije se radi o drugoj stvari. Naime, u ovom trenutku je u akvatoriju južnoh Jadrana ili Jonskog mora jedan američki nosač. USS George Bush prošli je tjedan sudjelovao u vježbi Neptune Strike 22 u Jadranu. Nakon toga je ostao u blizini, a Amerikanci uvijek temeljito štite svoje nosače. Ipak su im oni glavna projekcija snage na morima i oceanima.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu američka Šesta flota čitavo vrijeme drži jednog nosača u granicama Jadrana, Jonskog i Egejskog mora te istočnog Mediterana. USS Harry Truman ovu je krizu dočekao usotalom u Splitu, odakle je hitno isplovio par dana prije početka rata. Relativno nedavno na ovim lokacijama zamjenio ga je USS George Bush, dok se Truman vratio u Norfolk.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

19.3℃

NE 1.7m/s

52%

1017.2hPA
  Vrijeme oko 5h:
17℃
Ned
19℃
Pon
17℃
Uto
17℃
Sri
17℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno