Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 20.0℃ | bura 2.6 m/s
1. lipnja 2023. 07:16
Foto: Nikola Vilic / CROPIX  

Zašto američki avioni patroliraju južnim Jadranom?

PODIJELI

Dubrovački vjesnik donio je jučer priču o tome kako na nebu iznad južnog Jadrana intezivno patroliraju tri američka vojna aviona. Njihovi letovi se vide na servisima koji u stvarnom vremenu pokazuju kretanja zrakoplova, a zaključak je bio kako možda patroliraju zbog ukrajinskog transportnog aviona koji je u to vrijeme prolazio tim zračnim prostorom.

No, najvjerojatnije se radi o drugoj stvari. Naime, u ovom trenutku je u akvatoriju južnoh Jadrana ili Jonskog mora jedan američki nosač. USS George Bush prošli je tjedan sudjelovao u vježbi Neptune Strike 22 u Jadranu. Nakon toga je ostao u blizini, a Amerikanci uvijek temeljito štite svoje nosače. Ipak su im oni glavna projekcija snage na morima i oceanima.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu američka Šesta flota čitavo vrijeme drži jednog nosača u granicama Jadrana, Jonskog i Egejskog mora te istočnog Mediterana. USS Harry Truman ovu je krizu dočekao usotalom u Splitu, odakle je hitno isplovio par dana prije početka rata. Relativno nedavno na ovim lokacijama zamjenio ga je USS George Bush, dok se Truman vratio u Norfolk.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

20.0℃

NE 2.6m/s

58%

1014.2hPA
  Vrijeme oko 8h:
22℃
Pet
21℃
Sub
22℃
Ned
20℃
Pon
20℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno