Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
16. lipnja 2024. 23:41
Foto: Ante Cizmic / CROPIX  

Osam zanimljivosti oko derbija Hajduk – Dinamo

PODIJELI

Završio je derbi s naizgled miroljubivih 1:1, ali bila je to napeta utakmica. I iako će mnogi pisati sinoć i danas kako je derbi igrom podbacio, bila je to zapravo jako zanimljiva taktička bitka. No, hajdemo standardno, kroz zanimljive detalje popisati što i kako je bilo.

1. Ulazak Sjever

To tako neće ići. Onaj tko je odlučio ovakav režim ulaska, a koliko čujemo, radi se o snagama reda i mira, morat će nešto popraviti. U krajnjoj liniji morat će s imenom i prezimenom stati iza odluke, kad se dogodi sranje, a s ovakvim režimom će se dogoditi, bar da se zna tko je osobno odgovoran.

Na vrhuncu ulaska došlo je do ogromnih gužvi i pritiska na improvizirane ulaze. Ono što je drugima možda neobično je da na navijačku tribinu na Poljudu ulaze i stariji i djeca, nastali su problemi, malu djecu se prebacivalo rukama da ih se ne zgazi. Izgubljen je i moment pretraga, u tom trenutku su se morale obavljati brže i površnije kako ne bi došlo do pucanja metalnih prepreka.

Jednostavno neće ići ovako, crowd control, kontrola mase, nije nuklearna fizika, nadležni bi čak i običnim guglanjem mogli naći kako se to radi, koliko više metalnih gelendera mora biti za usmjeravanje publike. Uz sve to, smisao prstena gubi se ako policija tjera ljude na stadion nakon što prođu preglede, a upravo se to desilo pred našim očima jučer.


2. Penal

Stvarno ne znam odakle hrabrost svima zaključivati je li ili nije bio penal. Snimak koji se pregledavao je očajan i udaljen, što se dogodilo s kamerama iza južnog gola stvarno ne znam, ali sinoć su nedostajale. Zapravo svima, pa i sucu dvoboja na kraju je ostalo samo da iz dojma zaključuje je li ili nije kontakt bio dovoljan za suditi.

Osobni mi je dojam da nije, tim prije što je Petković pao kontra zakona fizike kad te netko gura unazad, pao je prema naprijed, kao da ga je netko pokosio po nogama u trku. No, to je ionako stvar dojma, a to uvijek sucima dopušta širinu. Pa onda “stručnjaci” za intezitet starta na Biuku mogu kazati da nije dovoljan, dok će za ovaj sa sigurnošću ustvrditi da je sasvim dovoljan.

Ostaje tu i pitanje potencijalnog penala na Livaji u prvom dijelu, ponovno je snimka nikakva, ne može se znati u kojem trenutku Šutalova noga udara po Hajdukovoj desetki. Tu je VAR soba zaključila, jako hrabro obzirom da se na snimci ne vidi dobro, kako je start bio nakon udarca.


3. Ivanušec

Ivanušec je u jednom trenutku iza leđa ošamario Mikanovića. Snimku na žalost ne možemo pokazati jer vlasnik prava na prijenos poput kobca nadzire tko koristi njihove snimke, a da nije platio. I dok možemo razumjeti da Pajač to nije vidio, jer je lopta već otišla od mjesta događaja, nedopustivo je da u VAR sobi to nisu vidjeli. Jer ovdje je kamera bila bliže, postoji u krupnom planu snimka šamara.

4. Mediji

Namjeravao sam napisati kako nitko od državnih medija nije problematizirao sinoćnji penal kao onaj koji je bio na Biuku, kao da su se pravila igre promijenila u tjedan dana. Ali moram donekle reterirati. Na moje iznenađenje, Jutarnji ima tekst s tezom kako nitko Pajaču ne bi zamjerio da je odmah sudio jedanaesterac, ali kad nije da prema pravilima se VAR nije smio uključiti, jer se nije radilo o očiglednom propustu. I dok nas ne iznenađuje globalna tišina ostalih medija, moram napisati da sam ugodno iznenađen ovom analizom. Doduše, ostaje činjenica da nitko, koliko sam uspio vidjeti, nije niti spomenuo Ivanušecovo udaranje Mikanovića. Kao da se nije dogodilo.


5. Krovinović i Vuković

I dok su u prvom dijelu svi igrači Hajduka taktički odigrali odlično, ovaj dvojac iz vezne linije treba posebno istaknuti. Josip Vuković pokazao je kako u dvobojima gdje je potrebna razgradnja protivničke igre apsolutno ima mjesto u prvom sastavu. Posjeduje čvrstinu i duel igru koja mu omogućuje da fizički dominira nad protivnikom, a sinoć je i dok je mogao trčati pokrivao ogoman dio prostora na sredini terena.

A ogroman prostor je morao pokrivati jer je Krovinović imao posebnu zadaću, markirao je Mišića. I to je obavio odlično, bar dok je igra Hajduka kao cjelina funkcionirala. Mišić je odličan organizator igre kad ima prostora i vremena. Kad je pritisak na njemu pokazuje se zašto nikad nije ostvario međunarodnu karijeru, u jačim ligama je intezitet veći, potrebna je brža reakcija, Mišić tu ipak nije na razini. Uz sav ovaj defanzivni posao, Krovinović je uspio biti spojka koja se zavlači između linija i iz zadnjeg reda prima loptu za daljnje organiziranje napada. Veliki plus za ovu utakmicu.


6. Fizička sprema

Teško se oteti dojmu da Hajdukovi igrači nisu na optimalnoj fizičkoj razini. I jučer se osjetio pad u intezitetu igre nakon 65. minute. Teško je ovako sa strane zaključiti gdje je problem, samo možemo reći da u modernom nogometu mogućnost držanja sličnog inteziteta kroz devedeset i kusur minuta je nužnost. Pouzdano znamo da je sedam igrača Dinama imalo problema s probavom posljednja dva dana, dobro, neki od njih nisu niti doputovali, ali za očekivati je bilo da zbog tih problema pad u igri bude kod gostiju, a ne domaćih.


7. Prekidi

Hajduk je statistički iznad svjetskog prosjeka po realizaciji nakon prekida. To je postao opasno dobar segment igre i svakako veseli. Pogotovo kad se realizira u posljednjim sekundama dvoboja, što je u nekoliko navrata bio slučaj. No, ovdje se krije i jedna zamka. Što kad padne postotna realizacija prekida? Ili kad se naleti na protivnika kao Villarreal, koji odlično brani prekide? Dobro, Villarreal je u top 20 europskih klubova, kad se bude češće nailazilo na takve protivnike značit će da se nešto dobro događa. Ali svejedno, ove sezone u napadačkom segmentu previše se ovisi o prekidima i genijalnosti Marka Livaje, trebat će smisliti i druge načine na koje se dolazi do protivničke mreže.


8. Slučaj časna

Većina je vidjela fotografiju časne sestre na pretresu na Jugu. I iako je očigledno navijačica Dinama, moram izraziti veliki respekt, potegnuti u petak iz Zagreba do Splita samo zbog utakmice u haljama nije mala stvar. I stvarno ne znam što bih rekao za redarku koja ju je pregledala. S jedne strane kulturološki mi je toliko toga krivo u pretrazi časne. S druge strane, da sam ja redar, stvarno bi mi djelovala najsumnjivije, dovoljno je paranoje u meni da pomislim da se radi o preobučenoj navijačici koja pokušava pronijeti par kilograma baklji.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
23℃
Čet
25℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno