Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 11.0℃ | bura 3.7 m/s
25. veljače 2024. 09:50
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX  

Tisuću Schrödingerovih ulaznica za Torcidu u Varaždinu i zašto je lakše istraživati trgovinu oružjem nego ulaznicama

PODIJELI

U Hrvatskoj se nije jednostavno baviti novinarstvom. Pričao mi je jedan kolega kako je bio na nekoj radionici koju je organizirao HND, GONG ili neka od udruga koja se bavi promocijom transparentnosti, a glavni predavač je bio jedan poznati istraživački novinar New York Timesa.

Uglavnom, on je pričao o tome kako dolaze do informacija, pa kad su ga hrvatski novinari upoznali sa činjenicom kako hrvatske javne službe, a posebno one sigurnosne rijetko odgovaraju na upite i ne dijele informacije tek tako, on je ostao u potpunom čudu i pitao ih kako oni uopće uspiju išta napisati, jer Amerika je barem po tom pitanju neki sasvim drugi svijet.

I doista, u životu sam imao posla s nekoliko zapadnih ministarstava i službi, na svaki upit koji sam postavio odgovor sam dobio u roku od maksimalno 24 sata, i možda sam samo jednom morao zatražiti dodatno pojašnjenje.

U svijetu hrvatskih službi sam navikao da nekoliko puta šaljem podsjetnike, mailove službenika koji su zaduženi za to gotovo znam napamet.

A opet, jedna od informacija do kojih redovito najteže dolazim je ona koja uključuje prodaju ulaznica za gostujuće navijače kad Hajduk igra van Splita. Često mi se čini da te ulaznice možda ni ne postoje, iako znam da negdje jesu poput one Schrödingerove mačke.

Prije dva tjedna sam s glasnogovornicom Istre razmijenio nekoliko mailova da bih saznao određene informacije, svaki odgovor je bio poprilično nejasan, bez odgovora na konkretno postavljena pitanja, kao da se raspitujem o skrivenom oružju kupljenom ukradenim dijamantima, a ne o ulaznicama, koje bi klubovima trebalo biti u interesu prodati i zaraditi što više.

Stvar se ponovila i s Varaždinom, još jučer sam pitao koliko ulaznica će dobiti Hajdukovi navijači i kako će se prodavati, odgovor nije stigao do jutros, a kad sam poslao ljubazni podsjetnik, dobio sam odgovor sljedećeg sadržaja: “HNK Hajduk je preuzeo određeni kontingent ulaznica koji će biti u prodaji putem njihovih kanala za gostujuću tribinu za ovu utakmicu.“

Postavio sam, naravno, potpitanje koje je već bilo i u originalnom mailu – o količini ulaznica, ali evo, još uvijek nisam dobio odgovor.

U međuvremenu smo informaciju dobili od Hajduka, dostavljeno im je tisuću ulaznica za gostujuću tribinu i oko 13 sati će ići u prodaju na Poljudu.

Po novom protokolu, ove bi stvari trebale biti dogovorene i objavljene desetak dana prije početka utakmice, a evo, mi smo na jedvite jade do dijela informacija uspjeli doći točno četiri dana prije početka iste. Tako da za prodaju ostaje nepuna tri dana, jer na dan utakmice prodaje za gostujuće navijače – nema.

S obzirom na novi protokol HNS-a i MUP-a, nisam siguran koliko smo napredovali, a nažalost, dojam je da bi doista većina klubova u Hrvatskoj najsretniji bili kad navijača ne bi ni bilo, jer s njima uvijek samo neke komplikacije.

A tek novinari koji se raspituju oko njih, tek to je naporno.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

11.0℃

NE 3.7m/s

73%

1010.2hPA
  Vrijeme oko 7h:
10℃
Pon
10℃
Uto
12℃
Sri
14℃
Čet
12℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno