Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.7℃ | lebić 1.8 m/s
12. travnja 2024. 16:02
Foto: Antonio Balic / CROPIX  

Kuda ide bosanska ljevica i koji su pravi, a koji krivi Hrvati?

PODIJELI

Prenosimo objavu jednog našeg pratitelja iz Sarajeva, koji dobro secira stanje s prosvjedima u Bosni i Hercegovini, a kojem se ne može zamjeriti da gura svoj narod, jer etnički nije Hrvat (iako bi najbolje bilo da je to nebitno, ali kod nas nažalost često nije). Kako mislimo da je Dino to napisao bolje nego bismo mi, ipak je domaći i duboko je u problematici, evo njegovih riječi:

Kad bi Hemingvej morao napisati štagod o Bošnjacima Sarajeva, njegov bi se protagonist borio protiv Bošnjaka koji žele birati Hrvatima, koji zabranjuju i onemogućuju Hrvatima biranje svojih predstavnika.
Evo, kako nisam tu, ne mogu ne biti zato što neću, nego sam ne bio zato što nisam tu.


Ali, teško je naći pravu riječ za licemjerje bošnjačke ljevice.


Ne čudi mene hrpa Bošnjaka koja ne želi izgubiti pravo birati Hrvatima političke predstavnike, ma ne čudi me ni licemjerje bošnjačke ljevice, ne čudi me ni to što Bošnjaci koji vole nekakvu ljevicu isključivo vide bošnjačku stranu i ne čudi me što Sarajlijama nije nikakav problem birati nesarajlijama šta će ko raditi i kako.


Ne čudi me ništa, samo mi se gadi.


Hrvati moraju moći birati svoje političke predstavnike, a sada im Bošnjaci biraju. 2+2=4.


I ne čudi me što bošnjačke ljevičare čudi “otkud SDA na skupu”? Otkud? Pa to je ta ideologija. Ne čudi me što njih čudi, jer da znaju, znali bi. U Sarajevu su antifašisti samo ako je nešto protiv Hrvata. Da je gorivo poskupilo, da je neko ukrao respiratore, da je neka osamdesetpetogodišnja punica nekog načelnika dobila od banke kredit 100 000 maraka, da je neki amir i asim, da je neki efendić i hifa, da je neko povećanje plata političarima… eh da je.


Hrvati žele birati svoje predstavnike? Ma koji Hrvati, koji su to pravi Hrvati.


Samo mi se gadi, ne čudi me, što u Sarajevu ne znaju “koji su to Hrvati pravi” – kao da ima više vrsta Hrvata, pa ne možemo prepoznati prave. I, šta mi je najzanimljivije, bitno je Sarajlijama “koji su Hrvati pravi”, a nije im bitno za šta većina Hrvata glasuje.


Kao, OK, znamo mi da Hrvati većinom žive tu i tamo (naravno da znaju, tačno znaju i to precizno se zna koje mjesne zajednice), ali im je bitnije što 500 Hrvata Sarajeva i 90 000 bošnjaka Sarajeva glasuje za Komšića, nego što 89 000 Hrvata iz ostatka BiH ne želi to.


Njima je problem što je SDA ukrao proteste. A nije im problem što su protesti upravo oličenje fašizma, koje, doduše, čovjek bi očekivao od SDA, jer sve ono što politički SDA jeste, jučer je uradila bošnjačka “ljevica”.


Ljevica koja pored poskupljenja cijena, pored lažnih tendera, pored respiratora, pored kupovine zgrade državnim parama od kćerke koja je imalac dokumentacije… od svačega, eh, svačega, ljevica kaže “nećemo dati Hrvatima da biraju svoje političke predstavnike”. Naravno da ne mislim ljevica, nego ovo što se kod nas zove ljevica. Nebitno.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.7℃

SW 1.8m/s

33%

1025.8hPA
  Vrijeme oko 17h:
25℃
Sub
25℃
Ned
24℃
Pon
20℃
Uto
20℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno