Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 36.6℃ | pulenat 4.5 m/s
16. srpnja 2024. 17:45
Photo by Ergo Zakki on Unsplash  

“Prstenovi moći”, razbribriga koja će afanavati Tolkienove fanove

PODIJELI

Odgledali smo Prstenove moći, dugo najavljivanu seriju Amazona koja je tematikom iz Tolkienova svijeta namjeravala privući širok krug gledatelja. U tome je, ako je vjerovati rezultatima, i uspjela, ali nikako neće ostaviti veliki utjecaj u povijesti.

Najprije, oni rigidni obožavatelji Tolkienovih djela neće biti oduševljeni. Produkcija je temeljito nagrizla kanon, kako se to zove, neke od stvari su jednostavno u potpunosti drugačije nego li je to bilo u Tolkienovim knjigama. Stvaranje Mordora, tako često spominjanog na našem portalu, Sauron koji je u Numenoru prije nego se u knjigama navodi, Galadriel koja radi stvari koje nisu navedene u knjigama, samo je to dio fabule koja nema nikakve veze s Tolkienovim stvaralaštvom. A čak i nezagriženim fanovima svakako će smetati način na koji je Gandalf uveden u radnju. Kovanje tri vilenjačka prstena također ima veliki broj izmjena u odnosu na ono što je Tolkien pisao.

Uglavnom, ovih osam epizoda u prvoj sezoni neće uz fanfare biti primljeno među obožavatelje lika i djela J. R. R. Tolkiena. Dapače, oni rigidniji fanovi vjerojatno će imati migrene gledajući ovu seriju. No, što je s drugima, onima koji će ovo djelo promatrati kao čisto fantasy seriju? Pa, njima bi se moglo dopasti, radi se o akcijskoj fantasy seriji, dobro snimljenoj s dobrim efektima, relativno linearne radnje. Scenarističke digresije nisu velike, koliko god to Tolkienov svijet nudio kao potrebu zapravo. Tako da se epizode lako prate, jednostavno ih je konzumirati. Jedino se može zamjeriti povremena sporost radnje, kao da su autori željeli dati i neku liričnost. Nisu u tome uspjeli.

Sve u svemu, solidnih osam i nešto više sati razbibrige za one koji nisu zadrti fanovi Tolkiena. Obožavateljska populacija pak seriju može gledati samo kako bi se iščuđavala skretanjima. Od kojih su neka naizgled bespotrebna, primjerice odluka da je Galadrielin muž Celeborn mrtav u seriji. Nema neke osnove da tako bude i da se toliko uđe u kontru filmskoj trilogiji, osim ako se u drugoj sezoni ne misli uvesti neku jeftinu ljubavnu priču s vilenjakinjom. Što bi ponovno samo po sebi bilo bespotrebno.

Ono što bi Amazon moglo i trebalo zabrinuti je da serije nemaju onaj “vau” efekt koji bi nekog potaknuo da uzme preplatu na njihov video-servis zbog ovog uratka. Ne ostavljaju bez daha i definitivno ne izazivaju reakciju kao kad se filmska trilogija prvi put pojavila u kinima. A Amazonu je, da se ne lažemo, ovaj ekonomski dio priče zapravo najbitniji. Morat će se dosta potruditi ukoliko žele da im druga sezona ostavi bolji dojam i donese veće novce.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

36.6℃

W 4.5m/s

30%

1009.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
37℃
Sri
35℃
Čet
36℃
Pet
32℃
Sub
30℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno