Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 10.3℃ | bura 3.6 m/s
7. prosinca 2023. 12:48
Foto: Davor Pongracic / CROPIX  

Pregled nedjelje: Mala zemlja za veliko kokošarenje

PODIJELI

Još u subotu smo objavili osnovne detalje afere koja cijeli vikend okupira medijski prostor, barem dok navijači ne naprave zvizdariju, ali jučer su počeli izlaziti detalji te “pljačke stoljeća“ i da nije riječ o tolikoj količini novaca, zapravo bi bilo skoro pa smiješno.

Naime, svi smo gledali dovoljno holivudskih filmova sa onim sofisticiranim financijskim prevarama, u kojima neki genijalci s najboljih fakulteta otkriju neku rupu u sustavu pa je iskorištavaju i zarade, budu nam ponekad i simpatični ako režiser to dovoljno dobro prikaže, a obično padnu zbog zaboravljenog memoranduma na stražnjem sjedištu taksija ili krivo odaslanog maila, a uhvate ih neki pravedni policajci, obično još pametniji od njih.

U hrvatskoj stvarnosti nema potrebe za takvim zapletima. Ovakve afere su na razini konobara koji od gazde i gostiju krade tako da jednostavno pola dnevne zarade umjesto u blagajnu stavi u vlastiti džep, a novac sakrije tako da ženi kupi novi mercedes svakih par mjeseci.

Nije nevažno, konobar je obično član partije.

Pri tome naši pravosudni organi, htio to netko priznati ili ne – imaju poseban senzibilitet za takve, a vi to shvatite kako želite.

U jučerašnjim poslijepodnevnim satima na neko vrijeme je naslovnice preuzela nova vijest o huliganskom ispadu navijača.

Svakome tko ima iole zrna soli u glavi i zna išta o navijačkim skupinama je bilo jasno kako istodobno kretanje dvije najveće hrvatske navijačke skupine u suprotnim smjerovima nije dobra ideja, i policija i HNS obično paze na te stvari, pa se takve utakmice obično razdvoje u različite dane.

Ovaj put to nije napravljeno, pa se na koncu može barem pohvaliti policiju da je spriječila očito unaprijed dogovoreni sukob usijanih glava.

Koji se zapravo mogao izbjeći samo jednom jednostavnom promjenom termina.

Da ne bude zabune, likovi koji dogovaraju masovne tučnjave ne uživaju nikakvu simpatiju s naše strane, iako je opet simptomatično kako se u naslovima opet spominje isključivo Torcida, ali kako su si prostrli, tako i neka legnu.

Nasilje nema opravdanja.

Na gradskoj razini smo čuli najave od gradonačelnika o restrikciji alkohola, angažiranju zaštitara i promjeni strukture gostiju. Lijepo to sve skupa zvuči, ali realna situacija je takva da ne vidimo kako će grad to utjecati na strukturu gostiju, što je ipak osnovni problem.

Ono što upada u oči je nedostatak policijskih snaga u gradu. I ptice na grani znaju kako policiji nedostaje kadrova, tj. da budemo precizni – ima kadrova koliko hoćete po uredima, ali nedostaje pozornika, onih najobičnijih, a zapravo najvažnijih za rad jedne takve službe.

Tri ili četiri para policajaca koji će patrolirati gradom bi zapravo riješilo cijeli problem, a to ne može i neće riješiti grad, već MUP.

Hoće li, to je već sasvim druga priča.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

10.3℃

NE 3.6m/s

39%

1017.0hPA
  Vrijeme oko 13h:
13℃
Pet
11℃
Sub
12℃
Ned
10℃
Pon
11℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno